Фредерик Мартел
Содом, едно разследване в сърцето на Ватикана

Автор
Фредерик Мартел
Заглавие
Содом, едно разследване в сърцето на Ватикана
Тип
Документалистика
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Публицистика
Жанр
Интервю, Публицистика и журналистика, Разследване
Теми
Католицизъм, Религиозна тематика, Секс, Европейска литература, Четиво за възрастни
Преводач
Сава Динев
Отговорен редактор
Васил Койнарев
Стилов редактор
Милена Иванова
Оформление на корица
Светлозар Петров
Предпечатна подготовка
Светлозар Петров
Издател
„Бук Травъл“ ЕООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2020
Носител
хартия
Брой страници
608
Подвързия
мека
ISBN
978-619-244-021-3
Анотация
Книгата на френския журналист, писател и социолог Фредерик Мартел „Sodoma, enquête au cœur du Vatican“ („Содом, едно разследване в сърцето на Ватикана“) е издадена в над 20 страни и се превърна в бестселър номер 1 в много от тях.
Авторът, който е специалист по хомосексуалния въпрос, е изследвал скандалната тема в продължение на четири години в рамките на Ватикана и в още тридесет страни. Той е интервюирал 1500 души, сред които 41 кардинали, 52 епископи и висши католически духовници, както и 45 апостолически нунции, като 80 сътрудници са участвали в тази титанична работа. На повече от 600 страници социологът описва това, което нарича „най-добре пазената тайна във Ватикана“.
В книгата си Фредерик Мартел описва тази огромна мрежа от хомофилски или хомосексуални отношения, доминирани от тайната, двойствения живот, лъжата. Докато Църквата е отслабена от многобройни разкрития за сексуални злоупотреби на свещеници с непълнолетни, Фредерик Мартел изобличава „закона на мълчанието“. Защото, според него, желанието да скрият сексуалността си, кара някои свещеници или епископи да си мълчат или да прикриват подобни случаи при други духовници. „Ако прикрива свещеник, заподозрян в злоупотреба то е на първо място, за да защити себе си“, обяснява Мартел пред „Поан“. „Изградена е мощна култура на тайната, за да се скрие хомосексуалността на мнозинството прелати и именно тази култура позволява насилниците да бъдат защитавани от закона на мълчанието“.

„Нямам никакви сметки за уреждане с Църквата. Проведох чисто разследване, едновременно като журналист и изследовател, по един въпрос, който добре познавам: хомосексуалния въпрос. Докато бях в Италия за публикуването на предишната ми книга, «Global Gay» (2013), срещнах един свещеник, Франческо Лепоре, който беше преводач от латински на папа Бенедикт XVI. Той ми разказа за двойствения си живот и вездесъщото присъствие на хомосексуалисти във Ватикана. Ватиканът има една от най-големите хомосексуални общности в света“, споделя Фредерик Мартел.
Бележки
Празна стр. 608
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Sodoma, enquête au cœur du Vatican
Copyright © Editions Robert Laffont, S.A.S, Paris, 2019
Copyright © Frederic Martel, 2019
Въведено от
mladenova_1978
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2