Гюстав Емар
Бандитите на Аризона

Автор
Гюстав Емар
Заглавие
Бандитите на Аризона
Издателска поредица
Избрани приключенски романи №6
Тип
роман
Език
български
Категория
Приключенска литература
Жанр
Приключенска литература, Уестърн
Теми
Индианска тематика
Преводач
Борис Миндов
Език, от който е преведено
френски
Редактор
Иван Тренев
Художник
Емилиян Станкев
Художествен редактор
Лили Басарева
Коректор
Магдалена Атанасова
Компютърна обработка
Стефан Узунов
Издател
Тренев & Тренев
Град на издателя
София
Година на издаване
1991
Адрес на издателя
ул. „Свиленица“ 1
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
м. октомври 1991 г.
Излязла от печат
м. ноември 1991 г.
Формат
32/84/108
Брой страници
176
Подвързия
мека
Цена
10,98 лв.
УДК
840-93-31
Анотация
Книга, която се чете на един дъх, книга за Аризона — някогашната провинция на Мексико — Сибола, което ще рече Земя на бизоните, страна на зловещи легенди, на свирепи зверове и неукротими команчи, апахи, поуни, горски скитници и трапери, страна на жестоки метиси, крадци и убийци, страна на неизброими богатства, върху които са се нахвърлили безпощадни банди.
Незабравими ще останат за младия читател срещите му както с трапера, наречен неслучайно Безследни, с индианския вожд Синия облак и с най-прелестното създание на Аризона — доня Лусия. Накрая, както във всички романи на знаменития Гюстав Емар — Доброто ще победи.
Информация за автора
Гюстав Емар е роден на 13 септември 1818 година. През 1830 година, дванадесетгодишен, той се отправя за Америка като корабен юнга с рожденото си име Оливие Глукс. Привлечен от неповторимата красота на прериите, от могъществото на дивата природа, от бита и живота на индианците, той се слива с тяхната съдба за осемнадесет години; става храбър ловец и безстрашен изследовател, през цялото време живее с индианците и бива осиновен от голямо и силно племе. Като ловец на бизони язди мустанга си заедно със сиусите, губи се из пустинята Дел Норте, постоянно на косъм от смъртта, от коловете за изтезания, с които си служат апачите. При Магелановия проток патагонците го превръщат в роб, успява да избяга след големи усилия, прекосява пампасите, бори се с пантери, ягуари и бандити. Не отминава и бразилските джунгли, какво ли не опитва — става и миньор, и трапер, и войник — от Кордилерите до бреговете на двата океана. Посещава и Испания, и Кавказ, и Турция, връща се в родината си по време на революцията от 1848, но скоро се озовава в Мексико.
Неочаквано тежко заболяване го изпраща в приюта „Света Ана“, където той умира в мъки и, като всеки голям писател, без съзнанието, че е безсмъртен.
Оставя поредицата знаменити романи „Арканзански трапери“, „Следотърсачи“, „Пирати на прериите“, „Девствената гора“, „Бандитите на Аризона“… Всички тези прекрасни изповеди, които „Тренев & Тренев и си-е“ има амбицията да издаде в идещите години.
„Бандитите на Аризона“ е роман, публикуван през 1882 година за първи път, а у нас е издаван преди много години, но значително съкратен.
Всичко излязло изпод перото на знаменития писател днес по достойнство е оценено не само от родната му Франция, но и от милионите любители на приключенските четива по целия свят.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Gustave Aimard
Les Bandits de l’Arizona (1881)
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2