Майн Рид
Стрелците в Мексико

Автор
Майн Рид
Заглавие
Стрелците в Мексико
Издателска поредица
Избрани приключенски романи
Тип
роман
Език
български
Категория
Приключенска литература
Жанр
Приключенска литература
Преводач
Г. И.
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1991
Редактор
Иван Тренев
Художник
Емилиян Станкев
Художник на илюстрациите
Еванс (1898 г.)
Художествен редактор
Лили Басарева
Технически редактор
Георги Кирилов
Коректор
Ивелина Антонова
Издател
Тренев & Тренев
Град на издателя
София
Година на издаване
1991
Адрес на издателя
ул. „Свиленица“ 1
Печат
ДФ „Полиграф“ — гр. Перник
Носител
хартия
Печатни коли
14,5
Формат
32/84/108
Брой страници
232
Подвързия
мека
Цена
13,98 лв.
УДК
820-93-31
Анотация
Художественото слово има силата да претворява отминалото време, но малцина са писателите, които така страстно и правдиво са ни внушавали истините за живота, вяра и твърдост при преодоляването на изпитанията, както това е правил Майн Рид. Няма страница и от романа му „Стрелците в Мексико“, която да не се чете на един дъх. Все така популярният писател ни разкрива пълния с приключения живот на американските доброволци във войната с Мексико преди много години, но героите му са толкова живи: будни, смели, дръзки, благородни, непонасящи метаморфозите на злото, сякаш дишат редом с нас. С истинска трогателна невинност Майн Рид разказва за любовните младежки, първи и незабравими трепети на своя герой и ни се представя като великолепен психолог. Всяка негова дума е положена така на мястото си, че да поражда нарастващо вълнение и усещането, че се докосваш до светая светих на една действително живяла и надарена с всичко човешко и прекрасно душевност.
Информация за автора
Капитан (Томас) Майн Рид (1818–1883) е син на северноирландски презвитериански свещеник. На двадесетгодишна възраст емигрира в Америка, сменя много професии и става журналист в Ню Орлиънс (1840). Търгува с индианците и е трапер в околностите на река Мисури. За известно време е учител в Нашвил, щата Тенеси. Тогава, през 1842, отива за първи път в Питсбърг, щата Пенсилвания, и публикува първите си скечове и стихове във в. „Питсбъргска сутрешна хроника“. По-късно е редактор в местен вестник във Филаделфия.
По време на войната в Мексико е доброволец, втори лейтенант, и бива многократно раняван. Преживелиците му от това време стават основа за много от бъдещите му романи. След войната се застоява няколко години в Мексико. Връща се в Щатите и написва първата си книга. През 1850 г. отива в Англия, където остава до края на живота си.
Освен романите, които написва за деца и юноши, той е автор и на редица трудове по естествознание.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Mayne Reid
The Rifle-Rangers (1850)
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2