Любомир Иванов, Нуша Иванова
Антарктика

Автор
Любомир Иванов, Нуша Иванова
Заглавие
Антарктика
Алтернативно заглавие
Природа, история, усвояване, географски имена, българско участие
Тип
сборник
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Научнопопулярна литература
Жанр
География
Теми
Експедиции, Изследване на Антарктика
Оформление на корица
Анастасия Карталева
Издател
Фондация Манфред Вьорнер
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Други полета
Дизайн е-книга
Библио.бг

Второ преработено и допълнено издание (електронно)
Носител
цифров
Цена
22 лв.
ISBN
ISBN 978-619-90008-2-3
Информация за автора

Д-р Любомир Иванов е математик от Българската академия на науките, Институт по математика и информатика. Полярен изследовател, национален представител в международния Постоянен комитет по антарктическа географска информация, учредител и председател на българската Комисия по антарктическите наименования. Извършва топографски проучвания и картографиране в четири антарктически експедиции.
Активен защитник на българската природа. През 1985–88 организира кампания срещу кандидатурата на София за зимна олимпиада на Витоша. Член-учредител на сдружение Природен фонд — България през 1989 и автор на Харта ’89 на независимото сдружение Екогласност за опазване на българското природно наследство.
Участва в Националната кръгла маса за преход към демокрация през 1991. Като депутат и председател на парламентарната група на Зелената партия в VІІ Велико народно събрание е съавтор на новата българска Конституция. Основен вносител на парламентарното решение от 1990 за присъединяването на България към Европейския съюз. Радетел за членството на страната в Атлантическия алианс. През 1991 става първият парламентарен секретар на Министерството на външните работи.
Неговата монография по математическа логика през 1987 е удостоена с наградата Никола Обрешков, най-високото българско отличие за постижения в математиката. Автор е и на книги за българската политика спрямо Република Македония, за самоопределението на Фолкландските острови, както и на десетки научни и популярни статии по математика и информатика, лингвистика, топонимика, външна политика и сигурност, история и имиграционна политика. Създател e на съвременната латинска транслитерация на българската кирилица.

Нуша Иванова е историк и експерт по българските общности в чужбина, участвала в четири национални антарктически експедиции. Тя е и първият български ученик, посетил Антарктика.

Съдържание

Предговор
1. Антарктика и Антарктида
1.1. География
1.2. Политическо устройство
1.2.1. Договорна Антарктика
1.2.2. Северни острови
1.3. Съседи
2. Южни Шетланди
2.1. Островите
2.2. Ливингстън
3. Климат
3.1. Класификация
3.2. Пустинята Антарктида
3.3. Полуостровна Антарктика
3.4. Океански острови
3.5. Климатични промени
4. Растителен и животински свят
4.1. В миналото
4.2. Особености
4.3. Морска флора
4.4. Морска фауна
4.4.1. Пингвини
4.4.2. Други птици
4.4.3. Тюлени
4.4.4. Китове
4.4.5. Риби
4.4.6. Мекотели
4.5. Сухоземна флора
4.6. Сухоземна фауна
4.7. Нашественици
5. Опазване на природата
6. Ранна история
6.1. Историческа периодизация
6.2. Тера Аустралис
6.3. Откриването на Антарктика
6.3.1. Южна Джорджия
6.3.2. Буве и Кергелен
6.3.3. Южни Сандвичеви острови
6.3.4. На юг от нос Хорн
6.3.5. Острови фантоми
7. Период на тюленолова
8. Героичен период
8.1. За героизма
8.2. Експедиции
9. Период на китолова
10. Една прелюдия
11. Антарктическа наука
11.1. Начало и мисия
11.2. Основни направления
11.3. Сондиране на ледената шапка
11.4. Озонова дупка
11.5. Астрогеология и астробиология
12. Географски имена
12.1. В Договорна Антарктика
12.2. На Ливингстън и наоколо
12.3. Български имена
12.4. Името Ливингстън
13. Население
13.1. В съседните земи
13.2. Първи обитатели
13.3. Съвременно обитаване
13.4. Демографски перспективи
14. Най-южният град
15. Транспорт
16. Ресурси
16.1. Вятър
16.2. Лед
16.3. Крил
16.4. Биопроспектинг
16.5. Полезни изкопаеми
16.6. Конвенцията КРАМРА
16.7. Световен парк
17. Риболов
18. Туризъм
19. Рискове
20. Българско присъствие
20.1. Първи стъпки
20.2. Първа експедиция
20.3. Постоянно присъствие
21. База Св. Климент Охридски
22. Български изследвания
22.1. Основни области
22.2. Биология
22.3. Геология
22.4. Геоморфология
22.5. Глациология
22.6. Картография
23. Български организации
23.1. Национална политика
23.2. Български антарктически институт
23.3. Национален център за полярни изследвания
23.4. Комисия по антарктическите наименования
23.5. Военногеографска служба
24. Поща, филателия и нумизматика
25. Лични погледи
25.1. Разказ на Христо Пимпирев
25.2. Разказ на Златил Вергилов
25.3. Разказ на Йордан Йорданов
25.4. Разказ на Дойчин Василев
Библиография
Участници в българските експедиции
Българските имена в Антарктика

Бележки

Книгата предлага няколко нетрадиционни, взаимно допълващи се погледа към Антарктида. Традиционните обикновено са чисто научни — един на климатолога, друг на географа, на еколога, биолога, геолога, глациолога и т.н., като силно присъствие имат историческите дисциплини, занимаващи се с новата история на географските открития. Други възможни частни гледни точки предлага документалистиката — това са мемоари и свидетелства на хора, посетили Антарктида в едно или друго качество, от учения до журналиста и туриста.

Особеното на тази книга е, че дори когато се докосва до познати теми, тя ни казва нещо ново и го показва от неочакван ъгъл. Оригиналното гледище или пък комбинацията от гледища са възможни само ако авторът цели да осмисли Антарктида и нейното място на картата не просто като седми континент и най-голямо бяло петно върху земното кълбо, а като уникална база данни и своеобразна машина на времето, помагаща ни да проникнем в миналото на Земята и в бъдещето на човечеството. Книгата представя Антарктида като поле на сътрудничество между нациите. Няма по-глобализиран континент в един глобализиран свят, с всички проекции на геополитиката, геоикономиката и геоекологията; континент, в историята на чието откриване, опознаване и усвояване все още има забравени герои, сред които ще срещнем и учени, и военни, и прости морски труженици, тюленоловци, китоловци и риболовци. Антарктида също има своя Христофор Колумб, но като събирателна личност, като пъстра тълпа от хора с различна националност, някои от които несправедливо забравени.

Особеност на погледа на авторите е, че те притежават както систематичния подход на учения, така и емоционалната ангажираност на хора, които са отворили място за Антарктида в своята биография и жизнен свят. Затова партитурата на разказа е уникална комбинация от информативност, интелектуални обобщения и прогнози, както и лични свидетелства от първа ръка.

Допълнителен цвят на изданието създава богатият снимков и картографски материал, който прави читателя съпричастен и в някакъв смисъл присъстващ в многообразния свят на Антарктида.
За онези читатели, които искат да узнаят повече за Ледения континент, допълнителна ценност на изданието е богатата библиография, като повечето от цитираните издания са достъпни онлайн.

За българските читатели сигурно ще представляват интерес страниците, описващи българските следи върху Белия континент — българската база и нейните обитатели. Може би сърцето на мнозина ще трепне, когато открие върху картата проучените за пръв път и назовани с български имена кътчета на Антарктида. Тези следи са доказателство за откривателския дух и националното самочувствие на българина.
Книгата безспорно е една покана за пътешествие, но и за размисъл за бъдещето на света, както и за нашата съпричастност към това бъдеще.
        
За Антарктида знаят всички, но това е континентът, който не пълни с ежедневни новини телевизионните екрани, вестниците и интернета. В сравнение с останалия свят, който ври и кипи, в Антарктида като че ли всичко е спокойно. Затова и тя практически отсъства от всекидневния информационен свят на съвременния българин, американец, германец или японец. Книгата е опит да се компенсира това мълчание за Белия континент. А той може би има да ни каже нещо много важно за самите нас? Дали това не са някои предупреждения заедно с посланието Антарктида да бъде съхранена като поле за глобално сътрудничество, а не за егоистични национални амбиции? Нека чуем гласа на Ледения континент!

Въведено от
essen
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 1