Арчибалд Кронин
Отвъд бездната

Автор
Арчибалд Кронин
Заглавие
Отвъд бездната
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременна проза
Преводач
Веселин Кантарджиев
Език, от който е преведено
Английски
Година на превод
1994
Художник
Николай Демеров
Издател
ИнфоСпектър
Град на издателя
Стара Загора
Година на издаване
1994
Други полета
Издател — Владимир Владимиров
Носител
хартия
Брой страници
382
Подвързия
Мека
Цена
40 лв.
ISBN
954-8205-03-3
УДК
820-31
Анотация
Отгледан и възпитан с убеждението, че баща му е загинал при железопътна катастрофа в Буенос Айрес, Пол Бърджис шокиран открива, че е син на известния Рийс Матри — човек, осъден на доживотен затвор.
Пол не може да повярва в доказателствата за вината на баща му. Но кой е истинският извършител на престъплението? В търсенето на справедливост ще преодолее ли синът бездната, в която е попаднал бащата и която умело се подготвя за Пол?
Увлекателният сюжет, драматичните ситуации, в които попада Пол, и сензационните разкрития в детективски маниер, поднесени с неповторимия Кронинов стил и убедителност на образа, ни правят дълбоко съпричастни към съдбата на героите.
Информация за автора
Арчибалд Джоузеф Кронин, лекар и писател, е роден в Кардрос, Шотландия през 1896 г. След завръщането си от служба в Кралския флот през Първата световна война, той се дипломира в медицинския факултет на университета в Глазгоу. По-късно започва лекарска практика в Лондон до момента, когато поради влошено здраве е принуден да я изостави и започва да пише. След Втората световна война А. Д. Кронин дълги години живее в Съединените щати. Умира през 1981 г. в Швейцария, където прекарва последните няколко години от живота си.
Много от неговите романи, между които: „Замъкът на шапкаря“, „Цитаделата“, „Звездите гледат отгоре“, „Ключовете на царството“ и „Испанският градинар“, са успешно филмирани. Сборникът от разкази „Приключенията на черната чанта“ е в основата на увлекателен телевизионен сериал. А. Д. Кронин е написал и автобиографията си — „Приключения в два свята“.
Творчеството на А. Д. Кронин, безспорно едно от най-значимите имена в английската литература на нашия век, е значително по обем и тематика. На български език (с изключение на „Дървото на Юда“ — 1961 г.) са преведени главно произведенията му до 1952 г., докато значителна част от по-късните му творби, много популярни и често преиздавани на Запад, остават все още неизвестни за българските читатели.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Beyond the Place
© A. J. Cronin
New English Library
Times Mirror
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Промени
Чужди рафтове

Корици 2