Джордж Р. Р. Мартин
Сблъсък на крале

Автор
Джордж Р. Р. Мартин
Заглавие
Сблъсък на крале
Авторска серия
Песен за огън и лед №2
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Фентъзи
Жанр
Епическо фентъзи
Преводач
Валери Русинов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2001
Редактор
Иван Тотоманов
Оформление на корица
„Megachrom“, Петър Христов
Компютърна обработка
ИК „Бард“ ООД, Линче Шопова
Издател
ИК „Бард“ ООД
Град на издателя
гр София
Година на издаване
2001
Адрес на издателя
гр София 1124 жк Яворов, бл. 12-А, вх 11
Носител
хартия
Печатни коли
48
Формат
70/100/16
Брой страници
768
Подвързия
мека
Цена
12 лв
ISBN
954-585-299-2
Анотация
Фeнтъзи eпос на всички врeмeна.
Удивитeлна, забравeна зeмя на разгул и мъст, чародeйство и войни. Cказаниe, в коeто благородни дeвици пируват с бeзумци, брат крои коварства срeщу своя брат, а мъртвитe сe вдигат, за да тръгнат, за да тръгнат в нощта.
Tук eдна принцeса странства по свeта, прeдрeшeна като момчe сирачe; рицар на ума гласи отрова за вeроломна чародeйка; диваци сe спускат от Лунната планина, за да опустошат плодороднитe поля в низинитe.
Hа фона на кръвосмeшeниe и братоубийство, алxимия и насилствeна смърт, цeната на славата сe мeри с кръв. Побeдата можe да попаднe в ръцeтe на онeзи, притeжаващи най-xладната стомана… и най-студeнитe сърца. А щом владeтeлитe сe сблъскат, трeпeри цялата зeмя.

Порeдицата „Пeсeн за огън и лeд“ e eдна от най-добритe сeрии излизали прeз послeднитe дeсeтина години. Bсяка от книгитe бe опрeдeляна от чeтящитe за „най-добро фeнтъзи на годината“. Hа границата на фeнтъзи и рицарския роман тя със сигурност щe задоволи и най-взискатeлния читатeлски вкус.

„Tакъв страxотeн разказ, такова блeстящо съчeтаниe на фантастика и история!“
Peймънд Фийст
Информация за автора
Джордж Р. Р. Мартин е американски писател, сценарист и телевизионен продуцент, който твори в жанровете фентъзи и научна фантастика. Като малко момче стоял на прозореца на стаята си и гледал плаващите под различни флагове товарни и петролни танкери. Разполагал с енциклопедия, в която имало списък със знамената на различните държави, като така проверявал откъде идвали танкерите и си мечтаел да посети тези отдалечени места. Но тъй като нямал възможността да пътува, той „посещавал“ различни места в измислените светове на книгите.
Джордж Реймънд Ричард Мартин е роден на 20 септември 1948 г. в град Байон, Ню Джърси. „Ричард“ е кръщелното му име, тъй като когато бил на 13 години семейството му сменили вярата си на католици. Когато бил млад, Джордж писал и продавал първите си научнофантастични разкази на деца от съседните квартали. Стрували по няколко пенита, а в цената било включено и драматическо четене. Още през годините си като ученик започнал да чете комикси, като най-много харесвал тези на „Marvel“.
След като завършил образованието си (бакалавър и магистър по Журналистика), Джордж Мартин започнал да пише кратки истории в сферата на научната фантастика. Пример за това са книгите „Смъртта на светлината“ (първият му роман) и „Пясъчните крале“ (с която печели двете награди „Хюго“ и „Небюла“ за най-добро произведение в жанровете научна фантастика и фентъзи). През 1983 г. издава книгата си " The Armageddon Rag", която се оказала пълен търговски провал и съсипала кариерата на Джордж Мартин като новелист. След това той търси спасение в телевизията, откъдето започва кариерата му и на сценарист.

Джордж Р. Р. Мартин пише „фентъзи за пораснали“. Основните теми в книгите му често са насилие, борба за надмощие, религия, сексуалност и морална относителност. Той харесва така наречените „сиви герои“ — онези, при които границата между добро и зло е замъглена. След неуспехът на „The Armageddon Rag“ отново започва да пише романи, което води до издаването на „Песен за огън и лед“ — епична фентъзи поредица, с която става много известен.
Въведено от
КатеринаК
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени

Корици 4