Хенрик Понтопидан
Щастливеца Пер

Автор
Хенрик Понтопидан
Заглавие
Щастливеца Пер
Издателска поредица
Световна класика (Персей)
Тип
роман
Националност
датска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Класически романи и повести
Преводач
Ростислав Петров
Език, от който е преведено
датски
Година на превод
2018
Редактор
Светлана Йорданова
Стилов редактор
Мариян Петров
Оформление на корица
Стефан Тотев
Издател
ИК „Персей“
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Други полета
Ростислав Петров е роден в гр. Силистра. Завършва езикова гимназия в родния си град, а след това специалността „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Режисура“ в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Учи скандинавски езици и култура в Бирка и университета в Упсала, Швеция. Два пъти печели стипендии от Министерство на образованието. Сред преводите му са книги на популярни автори като Хелга Флатлан, Том Егеланд, Ян Гиу, Йорген Бреке, Том Кристенсен, Атле Нес, Карл Гелеруп и др.
Носител
цифров
Цена
22.50 лв.
ISBN
978-619-161-184-3
Анотация

Романът „Щастливеца Пер“ е задължително четиво за всеки ценител на европейската литературна класика, а авторът му — Хенрик Понтопидан, е сред най-великите писатели на Дания и лауреат на Нобеловата награда за литература. Книгата сега излиза за пръв път в превод на български, като ново попълнение в поредицата на изд. „Персей“ „Световна класика“, отличена с награда „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Изданието е придружено от предговор на проф. Симеон Хаджикосев.

Романът „Щастливеца Пер“ представлява многопланово епическо платно — обемно, но изключително четивно и за съвременния читател. Това е и дълбоко трагична книга за надеждите на младостта и горчивите разочарования — в този контекст той има и определен автобиографичен характер. В центъра на повествованието е образът на амбициозния младеж Петер Андреас Сидениус, който произхожда от пасторско семейство. От детските си години Петер е бунтарят в семейството, който не се съобразява със строгите морални и религиозни повели на баща си и иска да поеме по път, различен от този на семейството му. Заминавайки за Копенхаген, където посещава лекции в Политехническия институт, той скъсва почти всички връзки с родителите си и братята и сестрите си, като дори сменя името си — вече се казва само Пер, и се потапя в нов и непознат свят, изпълнен с грандиозни мечти. Пер е изцяло завладян от желанието да завладее Дания и да се превърне в национален герой посредством новаторските си идеи, свързани с техническия прогрес на страната — той мечтае да изгради система от канали и по този начин да използва могъществото на природните стихии в полза на местното население и икономиката на Дания.

Но смелите му идеи се нуждаят от финансови средства и от влиятелни покровители, тъй като той самият е никому неизвестен провинциалист без диплома. Затова и дръзкият и самоуверен до нахалство Пер навлиза в по-висшите и богати слоеве на обществото, запознава се с личности с различен произход и социално положение, но които биха могли да са му от полза в професионалните му стремежи — преподаватели, журналисти, артисти и писатели, учени, финансисти, адвокати.

Така пътят му се пресича с богатото еврейско семейство Селомон, което го взема под крилото си, финансира начинанията му и дори му позволява да пътува в чужбина, за да събере опит и знания. Най-вече това се дължи на интимните му отношения с най-голямата им дъщеря Якобе, за която се сгодява. Но въпреки благородните си пориви и несъмнения интелект, талант и харизма, които притежава и заради които си печели прякора Щастливеца, Пер е много непостоянен, твърде арогантен и свободолюбив. Тежкият му характер и необяснимите промени в настроението му го вкарват в много напрегнати ситуации, влошават отношенията му с хората, които му помагат, и дори с годеницата му, и в крайна сметка Пер се оказва най-големият си враг. Идеалистичните му мечти се сблъскват с грубата и цинична действителност, той самият осъзнава, че се чувства като изгнаник където и да се намира и че ако иска да постигне истинското щастие, трябва първо да опознае себе си и да последва зова на сърцето си.

„Пер е хитрецът, който накрая надхитрява самия себе си, тъй като не познава съкровената си същност“ — пише в предговора си към изданието проф. Симеон Хаджикосев.

Информация за автора

Хенрик Понтопидан се появява в датската литература след Ханс Кристиан Андерсен и по своеобразен начин продължава върху нови основи реалистичната традиция. Роден е през 1857 г. във Фредерисия в пасторско семейство, като тази религиозна обстановка оставя дълбок отпечатък в съзнанието му. Заминаването му за Копенхаген, където се обучава в Политехническия институт, по същество се явява бягство от ограниченията на досегашния му живот и форма на стихиен бунт срещу порядките на заобикалящата го среда. Романтичните му представи обаче се сблъскват с тежката реалност, а следването му не го удовлетворява. Тогава той отпътува за Германия и Швейцария и това пътешествие оставя ярки впечатления в наблюдателната му и чувствителна натура. Понтопидан така и не получава инженерска диплома, а се насочва към естествените науки. Той започва да пише разкази и романи, в които изобличава нравите на съвремието си. Удостоен е с Нобелова награда за литература „за автентичните описания на съвремието в Дания“, а Томас Ман го нарича „поет епик по рождение“.

Съдържание

Хенрик Понтопидан и романът му „Щастливеца Пер“ от Проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Henrik Pontoppidan
Lykke-Per

The European Commission support for the production of this publication does not constitute endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use which may be made of the information contained therein.

Подкрепата на Европейската комисия за това издание не съставлява гаранция за неговото съдържание. Публикацията отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Въведено от
essen
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства
Промени
Чужди рафтове

Корици 2