Мишел Фуко
Управлението на себе си и на другите

Записът е непълен.

Автор
Мишел Фуко
Заглавие
Управлението на себе си и на другите
Подзаглавие
Курс лекции в Колеж дьо Франс 1982-1983
Език
български
Категория
Философия

Преводач
Антоанета Колева
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2016
Технически редактор
Ася Захариева
Коректор
Жечка Тодорова
Оформление
Гергана Икономова
Оформление на корица
Яна Левиева

Издател
Издателска къща КХ — Критика и Хуманизъм
Година на издаване
2016

Носител
хартия
Формат
139×205
Подвързия
мека
Цена
548

ISBN
978 954 587 196 2

Рекламни коментари
Лекциите са въведение в изследването на понятието parrêsia. Фуко оригинално чете образци от античното наследство, но в регистъра на смелостта да се говори за истината, u то c поемане на риск, който може да стигне до риска за со6ствения живот. Това се оказва за6равеното етическо основание на демокрацията, постепенно преобразувало се в обръщане към душата на владетеля u набелязало пътищата на духовното наставляване.

През кристално разпоредениете отношения между философия, политика, реторика, истина, демокрация, общ интерес Фуко предлага една нова модалност за правене на история на философията. Но също нахвърля фигура на философа u философията, в която разпознаваме него самия: като тръгва от легендарния текст на Кант за Просвещението, той показва нашето, но и собственото си вписване в онова, което нарича философска модерност. И никъде другаде не е обглеждал така ясно собствената си работа през годините, както тук.

Курсът лекции от 1982–1983 г. е първата част от двугодишно занимание на Фуко с темата за управляването на себе си u на другите: саморефлексивен концентрат на водилата го през годините мотивация и последно изследване преди смъртта му, негово завещание и покана за работа към оставащите.

Въведено от
pano
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Сканирани страници