Мирослав Пенков
На изток от Запада

Автор
Мирослав Пенков
Заглавие
На изток от Запада
Тип
разкази
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Съвременна българска проза: разкази и новели
Редактор
Пенка Ватова
Отговорен редактор
Красимир Гетов
Художник
Elina Grandin
Коректор
Пенка Ватова
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
печатна база Сиела
Носител
хартия
Печатни коли
14,5
Формат
60/90/16
Брой страници
232
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
14 лв.
ISBN
978-954-28-1026-1
УДК
886.7-32
Анотация

Международна награда на BBC за разказ 2012

Започнах да пиша разказите в На Изток от Запада" далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваше ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома.
Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора — мъже, жени, деца еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом. Писах разказите и на английски и на български с голяма любов. Дано уважаемият читател усети това. Дано ги хареса.

Внук купува тялото на Ленин от eBay, като подарък за дядо си, активен борец, фанатизиран комунист. Един пропаднал вундеркинд нахълтва с взлом в православна църква, за да открадне златен кръст. Едно момче среща братовчедка си /любовта на живота му/ веднъж на всеки пет години насред реката, която разполовява родното им село на Изток и Запад. Такива са странните, неочаквано трогателни видения на Мирослав Пенков за родната му България; видения, които изпълват разказите в този пленителен сборник.
В „На Изток от Запада“ Пенков пише с огромно сърце за векове трагична българска история. Героите му оплакват неща, отминали отдавна и бленуват за други, които така и няма да ги бъде. Но дори и под смазващата тежест на история, дълг към семейството, изгнаническо страдание, разказите в „На Изток от Запада“ запазват лекота и свежест, оживени от ненадминатия усет на Пенков към абсурда.

Информация за автора

Мирослав Пенков е роден през 1982 г. в Габрово. Завършва Първа английска гимназия в София, а през 2001 г. е приет в Университета в Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а по-късно и магистърска по творческо писане. Салман Рушди включва разказа му „Как купихме Ленин“ в антологията „Най-добрите американски разкази 2008“, а разказът му „На Изток от Запада“ ще бъде публикуван в антологията ПЕН/О.Хенри 2012. Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. Сборникът му „На Изток от Запада“ ще бъде издаден в единадесет държави.

Рекламни коментари

Пенков постига с единични фрази толкова, колкото други писатели не успяват и с цели глави… сборник на триумфа.
Лос Анджелис Таймс

Един от най-вълнуващите сборници от дълго време насам.
Бостън Глоуб

Блестящ сборник.
Гардиан

В ръцете сте на един млад майстор на разказа…
Монреал Газет

Великолепни разкази за любов и омраза, дом и носталгия, страст, изгнание, насилие, история и хумор…
Сатърдей Ейдж, Мелбърн

Съдържание

Македонjа…5
На изток от Запада…30
Как купихме Ленин…57
Писмото…78
Снимки с Юки…99
Крадци на кръстове…128
Нощният хоризонт…161
Девширме…185

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Miroslav Penkov
East of the West (2011)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4