Ивайло Петров
Хайка за вълци

Автор
Ивайло Петров
Заглавие
Хайка за вълци
Издателска поредица
Златна колекция XX век №9
Тип
роман (не е указано)
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Категория
Съвременни български романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век)
Теми
Човек и бунт, XX век
Художник
168 часа ЕООД
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
544
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-102-5, 84-9819-031-2
УДК
886.7-31
Анотация

„Каквото и да разправяш, хубави времена бяха онези. Сега какво е? Справедливост, ред, свобода — вятър. Пак за едни има свобода, за други няма. За една дума, я сопата, я в дранголника. Каквото ти рече еди-кой си, туй ще правиш. Имаш думата, ама ще приказваш каквото му отърва. Нямаш свои очи, своя уста, свой ум. Като всички си. Не си уж като тях, а си като тях. Жаба като всички жаби в гьола. В онези времена сам си бях господар, сам си бях цар. Туря главата в торбата и тръгвам. Не зная подир час какво ще стане с мене, но вървя напред. Каквото и да се случи, аз съм си го направил. Важното е, че светът си е мой. За един ден или за една нощ, но си е мой. Може и живота ти да струва, важно¬то е, че отиваш натам, дето не знаеш какво те чака, какво ще видиш там и как ще излезеш от положението. Не било законно еди-какво си. Че то всичко на този свят е законно и нищо не е законно. Зависи от коя страна го гледаш. Ако ти отърва, законно е, ако не ти отърва, не е законно. Животът тъй е направен, че всеки си има свой закон. И всеки ограбва другия. По-силният ограбва по-слабия, по-богатият — по-бедния, по-разумният — по-глупавия. И по-красивият ограбва по-грозния, макар и да не го иска. Щото хората не са еднакви. Станат ли еднакви, няма да има живот, няма да има кой да ти опече хляб да ядеш.“

"Хайка за вълци " от Ивайло Петров има славата на силен антисталински роман, който от художествен вик срещу култа към личността се превърна в култово четиво за няколко поколения българи. Ивайло Петров предпочита да рисува с резки удари на четката по историческото платно на миналото: картината на насилственото коопериране е безпощадно откровена, достоверна, документална, изобличителна.
В романа са разгърнати няколко житейски истории, преплетени с редица битови, както и политически двубои и конфликти. На фона на отнемането на земята от българските селяни и уедряването й в общи стопанства по подобие на съветските колхози Ивайло Петров връща читателите в частните случаи на героите си, които пребивават в отделните глави на романа. Техният естествен път на развитие ги събира в зловеща хайка за вълци и развръзката отключва в съзнанието ни вечния въпрос постижимо ли е едно хуманно общество с антихуманни средства. „Хайка за вълци“ е шедьовър на човекознанието и човекопознанието. Българският селянин е унищожен и нищожен без възможността да изпитва непрекъснато свещената връзка със собствената си земя. Според Ивайло Петров това е историческо престъпление срещу народа: с убийството на собствеността върху земята е убита и човещината у насилствено отбитите от природата си хора. И те се превръщат в озверели същества, готови да вървят като гладна и настървена за жертви глутница.

Информация за автора

Писателят Ивайло Петров е роден на 19 януари 1923 г. в село Бдинци, Варненска област, завършва гимназия в Добрич. Участва във войната против фашистка Германия (1944–1945). След края й се връща във Варна, където вече живеят родителите му. Работи на различни места, по-късно отива да следва в Юридическия факултет на Софийския университет. Посещава няколко месеца класа на Илия Бешков в Художествената академия, но оставя правото, за да се отдаде на литературата. Постъпва на работа в издателство „Български писател“ през 1953 г.
Първият му сборник с разкази е „Кръщение“, а е повестта „Нонкината любов“. Ивайло Петров добива известност. Най-значителното му произведение е „Хайка за вълци“. Основната тематика на неговите произведения е животът и битът на българското село: новите нравствени отношения, драматичните сблъсъци в периода на кооперирането на селското стопанство през 50-те години на миналия век. Починал на 14 април 2005 г.

Съдържание

… …7
Калчо Статев, по прякор Солен Калчо или Троцки…19
Жендо Иванов-Хайдутина…67
Николин Миялков-Рогльото и Иван Шибилев-Пенкилера…111
Стоян Кралев-Кралешвили (Из записките на Илко Кралев)… 317
Киро Джелебов-Вървинамайнатаси… 443

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5