Жан-Пол Сартр
Погнусата

Автор
Жан-Пол Сартр
Заглавие
Погнусата
Издателска поредица
Златна колекция XX век №27
Тип
роман (не е указано)
Националност
френска (не е указано)
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Екзистенциален роман, Екзистенциална философия, Съвременен роман (XX век), Философия, Философски роман
Теми
Идеи и идеали, XX век
Преводач
Мария Коева
Език, от който е преведено
френски (не е указано)
Година на превод
1988
Художник
EQFuentes/Jose Ramon Pérez
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
286
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-120-3, 84-9819-031-2
УДК
840-31
Анотация

„Лоша е работата, от лоша по-лоша — пак ме налегна онази напаст — Погнусата. И то поновому — прихвана ме в едно кафене. Досега кафенетата бяха едничкото ми убежище, понеже са пълни с народ и ярко осветени; вече дори на тях не мога да разчитам; когато тя ме спипа в стаята, занапред не ще има къде да се дяна.
Отивах там, за да се любя с Франсоаз, но още щом бутнах вратата, Мадлен, сервитьорката, ми викна:
— Госпожата я няма, излезе на покупки.
Почувствах в слабините болезнена отмала, продължителен и неприятен гъдел. Едновременно с това усещах как ризата жули гръдта ми; обгърна ме, понесе ме някакъв бавен, разноцветен вихър, вихър от мъглявина, от светлини сред дима, в огледалата, вдън които се мержелееха тапицираните скамейки; недоумявах защо той е тук и защо става така.“

Ключова творба на „гуруто“ на френския екзистенциализъм и един от най-ангажираните писатели на модерното време. Романът, дефинирал възловото понятие в рамките на новото отношение към света — погнусата.
Организирана под формата на записки в дневник, тази книга открива нова глава в модерната европейска литература. Концепцията за антигероя, постмодернистичното прикриване зад „намерения“ дневник и прочутото изречение „Необичайното е, че в никакъв случай не съм склонен да се смятам за луд, за мен дори е очевидно, че не съм такъв: всички тези промени се отнасят до предметите“ правят този роман и днес привлекателен и изпълнен със смислово богатство.

Информация за автора

Жан-Пол Сартър (1905–1980), френски писател, драматург, философ — екзистенциалист и неуморен критик на политическите елити. Ключово явление в лявата европейска мисъл от петдесетте и шестдесетте години на миналия век. Най-значимите му прозаични творби освен романа „Погнусата“ са автобиографичната му книга "Думите ", трилогията "Пътищата на свободата " („Зряла възраст“, „Отлагане“, " Чернилка в душата") и романът ,,Стената". Сред философските му съчинения са „Битие и небитие“, „Критика на диалектичния ум“, „Екзистенциализмът е хуманизъм“. Автор е на множество драматични творби („Дяволът и Господ Бог“, „Мръсни ръце“). Той и неговата спътница в живота Симон дьо Бовоар в продължение на няколко десетилетия са били най-значимите ангажирани интелектуалци във Франция.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Jean-Paul Sartre
La nausée (1938)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5