Антон Дончев
Време разделно

Автор
Антон Дончев
Заглавие
Време разделно
Издателска поредица
Златна колекция XX век №30
Тип
роман (не е указано)
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Категория
Българска историческа проза
Жанр
Епически роман, Интелектуален (експериментален) роман, Исторически роман
Теми
Екранизирано, Ислям, Християнство, Човек и бунт
Художник
168 часа ЕООД
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
576
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-123-8, 84-9819-031-2
УДК
886.7-311.6
Анотация

"Дойде разделното време. Дойде времето на раждането, на разкъсването и кръвта, на писъка и на гърчовете. Времето и на смъртта, защото, където има раждане, там и смъртта стои наблизо.
Прераждаха се не само тия петстотин души, затворени в конака. С тях се раждаха и десетки поколения, които щяха да тръгнат по пътя, избран от прародителя. Или умираха десетки поколения.
Всеки трябваше да мине отляво или отдясно. Никой не остана по средата. В средата като скала стоеше Караибрахим и те като река идеха насреща му и се разделяха на две течения — лявото отиваше към дръвника, дясното — към чалмите и фереджетата. "

„Време разделно“ е най-тиражираният у нас и най-превежданият по света български роман. Антон Дончев го пише на 33-годишна възраст само за 41 дни. Епосът за насилственото покръстване на българите в Родопския край има в страната над 700 000 продадени екземпляра. Зад граница е разпространен на 30 езика по всички континенти на планетата в повече от 2 млн. бройки.
Заради „Време разделно“ Дончев е сравняван от авторитетни критици в цял свят с Джеймс Джойс, Томас Ман, Иво Андрич, Никос Казандзакис, усещат в него „диханието на Шекспир“. А романът е нареден до класики като „Тарас Булба“ на Гогол и „Тихият Дон“ на Шолохов. Шведски вестник го нарича „достоен за Нобелова награда“. В началото на 70-те години американската фондация „Джейн и Ървинг Стоун“ номинира "Време разделно за „най-добър исторически роман в САЩ“ — по изключение и по настояване на основателя на наградата, защото тя се дава само на американски писатели. Романът е включен до днес в програмата на славянските факултети на университетите в САЩ.
Киноасове като Карло Понти, Дино ди Лаурентис, могъщата студия „Парамаунт“, американци, италианци, французи, немци, руснаци и др. са се борили за правата на филмиране на романа. Дончев е работил върху дузина сценарии, поръчвани му от различни компании, но в крайна сметка са спирани от официалните държавни институции. Екранизацията му у нас е поверена на Людмил Стайков, днес също удостоен с титлата академик.

Информация за автора

Литературната слава на акад. Антон Дончев е свързана главно с историческите му епоси „Сказание за времето на Самуил“, „Време разделно“, „Сказание за Хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, " Странният рицар на свещената книга". Животът в Търново насочил прохождащия автор към сюжети от миналото. Като гимназист Дончев често бягал от училище и прекарвал с часове на съседния хълм Царевец. „Удариш ли тази земя, кънти като капак на ковчег. Любопитствах да разбера какво има отдолу, под пръстта“, обяснява днес 74-годишният писател, един от живите класици на България.
Малцина са посветените в неговите универсални дарби. Завършил е право, работил е като съдия. Днес твърди, че правото го е научило да уважава думата, да обръща внимание на нюансите. Сравнява писането на епоси със съдебен процес. „Можем да наречем главните герои обвиняеми — от историята. Писателят е следовател, който събира фактите. А читателите са съдебните заседатели.“
Първия си роман „Хора от три планети“ с фантастичен сюжет, Антон Дончев пише на 12 години през 40-те и в него посвоему развива модната днес теория за клонирането на хората. Втората си книга, за мечтите и патилата на един ученик, завършва на 15. Пробвал се е и в поезията, но е публикувал много рядко в мерена реч. Най-популярния свой роман „Време разделно“ създава на Христовата възраст — на 33 години.

Съдържание

Предисловие…5
Дял първи. Залезът прилича на изгрева…7
Дял втори. Глава си давам, вяра не давам…151
Дял трети. Манол и неговите сто братя…281
Дял четвърти. Дошло е време разделно…423
Послесловие. След година…545
Бележки…575

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 8