Ошо
Отблясъци от едно златно детство

Автор
Ошо
Заглавие
Отблясъци от едно златно детство
Други автори
Свами Дева Абхинандан (предговор)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Философия
Теми
Индуизъм, Индия
Преводач
Николай Тонев
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1998
Художник
Пенко Гелев
Коректор
Веска Захова
Предпечатна подготовка
Иглика Богоева
Издател
Гуторанов и син
Град на издателя
София
Година на издаване
1998
Печат
Ловеч принт
Други полета
Ошо — псевдоним на Бхагван Шри Раджниш
Носител
хартия
Брой страници
564
Подвързия
мека
Цена
6500 лв.
ISBN
954-507-108-7
УДК
101(540)(092), 92 Ошо
Анотация

Всеки говори за своето златно детство, но рядко, много рядко това е истина. В повечето случаи е лъжа. Но толкова много хора говорят една и съща лъжа, че никой не я хваща.
Първо човек трябва да избере собственото си раждане.
Докато не умреш в състояние на медитация, не можеш да избереш своето раждане; този избор се разкрива само на медитиращия. Той умира съзнателно, затова спечелва правото да се роди съзнателно.
Хиляди глупци правят любов по цял свят двадесет и четири часа в денонощието. Милиони неродени души са готови да влязат в която и да е утроба.
Аз чаках седемстотин години подходящият момент и благодаря на съществуващото, че го намерих. Седемстотин години са нищо в сравнение с милионите и милиони години, които предстоят. Само седемстотин години — да, казвам „само“ — и аз избрах една много бедна, но много интимна двойка.
Аз избрах тази двойка, тези обикновени селяни. Можех да избера крале и кралици. Това беше в ръцете ми. Всякакви утроби ми бяха на разположение, но аз съм човек с много прости вкусове: задоволявам се винаги с най-доброто.
Детството ми беше златно. Отново използвам клише. Всеки твърде, че има златно детство, но не е така. Хората само си мислят, че детството им е било златно, защото младостта им е скапана, а зрялата им възраст е дори още по-скапана. И естествено, детството става златно. Моето детство не беше златно в този смисъл.
Младостта ми беше платинена и ако остарея, старостта ми ще бъде диамантена.
Но детството ми със сигурност беше златно — не символично, но абсолютно златно.

Информация за автора

Още от своето най-ранно детство в Индия Ошо е бил един независим, и бунтовен,дух, който е… предизвиквал всички установени религии, социални и политически традиции, настоявайки истината да се преживее самостоятелно, вместо да се възприемат знания и вярвания от другите.
        На двадесет и една годишна възраст, на 21 март 1953 година, Ошо постига просветление. Той казва за себе си: „Аз вече не издирвам, не търся нищо. Съществуванието е отворило всичките си врати пред мен. Не мога дори да кажа, че принадлежа на съществуванието, защбто аз съм просто една част от него… Когато цъфне едно цвете, и аз разцъфтявам с него, когато слънцето изгрее, и аз изгрявам с него. Егото в мен, което държи хората отделени, вече го няма. Тялото ми е част от природата, моето същество е част от цялото… Аз не съм нещо отделно“.
        Той е завършил университета в Сагар с почетна диплома първа степен по философия. Докато е бил студент, е бил шампион на цяла Индия по водене на дебати и лауреат на златен медал. След деветгодишна служба като преподавател по философия в университета в Джабалпур той напуска, за да пътува по цялата страна и да изнася беседи, да предизвиква ортодоксални религиозни лидери на публични диспути, да смущава традиционните вярвания и да шокира статуквото.
        В хода на своята работа Ошо е говорил по почти всеки аспект на развитието на човешкото съзнание. От Зигмунд Фройд до Джуандзъ, от Георги Гурджиев до Гаугама Буда, от Исус Христос до Рабиндранат Тагор… От всеки един той е извлякъл това, което е важно за духовните дирения на съвременния човек на основата не на интелектуално разбиране, а изпитано спрямо неговия собствен опит.
        Той не принадлежи на никаква традиция: „Аз съм началото на едно напълно ново религиозно съзнание — казва той. — Моля, не ме свързвайте с миналото — то дори не си струва да си го спомняме“.
        Неговите беседи пред ученици и търсещи от цял свят са публикувани в повече от шестстотин и петдесет тома и са преведени на повече от тридесет езика. Той казва: „Моето послание не е някаква доктрина, нито пък философия. Моето послание е алхимия, наука за трансформацията, тъй че само тези, които са готови да умрат такива каквито са и да бъдат родени в нещо толкова ново, че точно сега не могат дори и да си го представят… само тези неколцина смели хора ще бъдат готови да слушат, защото слушането ще е рисковано. Слушайки, ти си направил първата стъпка към новораждането. Тъй че това не е философия, от която да си направиш връхна дреха и да тръгнеш да се хвалиш с нея. Това не е доктрина, където можеш да намериш утешение от мъчителни въпроси… Не, моето послание не е някакво устно общуване. То е далеч по-рисковано. То не е нищо по-малко от смърт и новораждане“.
        Ошо напусна своето тяло на 19 януари 1990 г. Само няколко седмици преди това е бил запитан какво ще стане с неговото дело, когато него няма да го има. Той каза: „Моето упование в съществуванието е абсолютно. Ако има някаква истина в това, което казвам, то ще оцелее… Хората, които ще продължат да се интересуват от моето дело, просто ще носят факела, но няма да налагат нищо на никого…
        Аз ще остана извор на вдъхновение за моите хора. И това е, което повечето саняси ще чувстват. Аз искам те да развиват самостоятелно качества като любов, около която никаква църква не може да се създаде; като осъзнаване, което не е монопол на никого; като празнуване, веселие и съхраняване на свежи, детски очи…
        … Аз искам хората да познаят себе си, а не да бъдат съобразно някой друг. И пътят е навътре“.
        В съответствие с неговите напътствия, комуната, която израсна около него, все още процъфтява в Пуна, Индия, където хиляди ученици и търсещи се събират през цялата година, за да участват в уникалните медитации и другите програми за лично израстване и творчество, които се предлагат там.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Osho
Glimpses of a golden childhood
Te Rebellious Chidhood of a Great Enlightened One

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Корици 2