Робърт Харис
Фау 2

Автор
Робърт Харис
Заглавие
Фау 2
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър
Жанр
Исторически трилър, Военен трилър
Теми
Втора световна война
Преводач
Боян Дамянов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2020
Редактор
Кристин Василева
Консултант
инж. Петър Спасов
Художник
Shutterstock
Технически редактор
Вяра Николчева
Коректор
Симона Христова
Оформление на корица
Николай Пекарев
Издател
Обсидиан
Град на издателя
София
Година на издаване
2020
Адрес на издателя
ул. Тича 3Б
Печат
„Инвестпрес“ — София
Носител
хартия
Излязла от печат
26.11.2020 г.
Печатни коли
20,5
Формат
84/108/32
Брой страници
328
Подвързия
мека
Цена
18.00 лв.
ISBN
978-954-769-507-8
Анотация

Рудолф Граф и Вернер фон Браун мечтаят за полети до Луната. Но Втората световна война променя плановете им. Вместо космически кораб немските учени създават балистичната ракета „Фау 2“, смъртоносно оръжие, което се движи със скорост, три пъти по-висока от тази на звука. В отчаян опит да обърне хода на войната Хитлер нарежда да се построят 10 000 такива ракети.

През зимата на 1944 г. Руди Граф е изпратен в Холандия да следи за успешното изстрелване на „Фау 2“ по цели в Лондон. Защото най-добре познава мощта, но и слабостите на своето творение. Макар и загубил всичките си илюзии, той е длъжен да изпълни заповедта. А тя гласи: Колкото повече разрушения, толкова по-добре.
Кей Кейтън-Уолш, доброволка към Кралските военновъздушни сили, изпитва лично ужаса от въздушните удари. Броят на жертвите расте лавинообразно. Ракетите се сипят над Лондон. За да открие площадките, от които се изстрелват, британското командване провежда рискована операция — изпраща група жени анализатори, сред които и Кей, в току-що освободената Белгия. Техните оръжия са сметачните линии и логаритмичните таблици. Залогът е краят на войната.
Житейските истории на Руди и Кей се движат по отделни траектории, в определен момент се привличат, после се отблъскват… Дали в едно друго време ще се срещнат?

Информация за автора

Робърт Харис (р. 1957) е британски писател, известен най-вече с историческите си романи. Завършва литература в Кеймбридж, а след това работи като журналист в различни медии, сред които Би Би Си, „Обзървър“ и „Сънди Tаймс“. Започва да пише документална проза в началото на 80-те години, но става популярен с първата си художествена творба — „Фатерланд“ (1992), алтернативна история, в която Германия печели Втората световна война.

След успешния си дебют Харис пише още няколко романа, фокусирани върху историята на XX век, между които „Енигма“ (1995) и „Архангел“ (1998). И двата се превръщат в бестселъри и няколко години след публикуването им са екранизирани.

В следващите си романи Харис се връща към историята на Римската империя. През 2003 г. излиза „Помпей“, а после и трилогията „Цицерон“, посветена на великия оратор, която включва романите Imperium, Conspirata и Dictator.

Противоречивото нашествие в Ирак, водено от САЩ и Великобритания, мотивира Харис да напише политическия трилър „Сянката“ (2007), който по-късно е екранизиран от режисьора Роман Полански.
Романите на Харис са преведени на 37 езика. Най-новата му книга, „Вторият сън“, е трилър-антиутопия, чието действие се развива в бъдещето.

Бележки

Празни страници — 2, 6, 8.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Robert Harris
V2
Copyright © Canal K 2020

Въведено от
sqnka
Създадено на
Обновено на
Източници
Град и адрес на издателя - Национален регистър на издаваните книги в България.
Излязла от печат - book.store.bg.
Информация за автора - obsidian.bg
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2