Глория Голдрайх
Дъщерята на художника

Автор
Глория Голдрайх
Заглавие
Дъщерята на художника
Издателска поредица
Музи №5
Тип
роман
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Исторически романи, Любовни романи
Преводач
Емилия Ничева-Карастойчева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2019
Редактор
Цвета Германова
Коректор
Василка Ванчева
Оформление на корица
Златина Зарева
Предпечатна подготовка
Любомир Делев
Издател
ИК „ЕМАС“
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Носител
хартия
Излязла от печат
30.09.2018
Печатни коли
33
Формат
16/56/84
Брой страници
528
Подвързия
мека
Цена
19,90 лв.
ISBN
978-954-357-381-3
Анотация

Във френското селце Моншове, скрит от хаоса на пулсиращия с новото време Париж, но и достатъчно близо до него и до бохемата, към която принадлежи, през 30-те години на миналия век живее Марк Шагал. Живее в красивото обкръжение на Белла, своята голяма, единствена и неувяхваща любов, всеотдайна съпруга и муза, и на тяхната дъщеря Ида. Преминали през ада на бягството от родния Витебск в Русия, нежелани като евреи във втората избрана родина — Германия, семейство Шагал са намерили покой и защита сред зидовете на романтична старинна къща, в двор с ухаещи люляци. Марк е вече признат художник, в чиито странни образи и композиции, в цветовете, дошли ненадейно от изтока, Париж вижда гения. Белла е отдадена на семейството и на своите стихове и спомени, които документира в изящна проза. А между двамата и в техния свят на възвишеност и красота расте малката Ида, закриляна като парниково цвете от бурите и палещото слънце, от пороите и сушите на реалния живот.
И нито Марк, нито Белла забелязват, че тяхното малко момиченце вече навършва седемнайсет…

Информация за автора

Глория Голдрайх завършва университета „Брендайс“ в Масачузетс, учи история на евреите в Еврейския университет в Йерусалим. Работи като координатор в образователния отдел към Националния център „Хадаса“ и като директор „Връзки с обществеността“ в Колежа „Барух“, Ню Йорк.
Още като студентка неин разказ се появява на страниците на списание „Севънтийн“ и отогава прозата и есетата й не спират да бъдат публикувани в безброй периодични издания и антологии.
Голдрайх има дълга и разнообразна писателска кариера — в библиографията й фигурират образователни книги за деца, романи за тийнейджъри и възрастни, за които получава международно призвание и награди.
Изнасяла е лекции в Щатите и Канада. Глория Голдрайх и съпругът й юрист живеят в щата Ню Йорк и се радват на шест внучета.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Gloria Goldreich-The Bridal Chair, 2015

Въведено от
Regi
Създадено на
Обновено на
Източници
Дата на издаване - Национален регистър на издаваните книги в България
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 4