Томас Ман
Йосиф в Египет

Автор
Томас Ман
Заглавие
Йосиф в Египет
Издателска поредица
Златна колекция XX век №12
Авторска серия
Йосиф и неговите братя №3
Тип
роман (не е указано)
Националност
немска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Класически романи и повести
Преводач
Страшимир Джамджиев
Език, от който е преведено
немски (не е указано)
Година на превод
2005
Художник
Neil Beer/Photodisc
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ и „24 часа“.
Носител
хартия
Брой страници
576
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-105-X, 84-9819-031-2
УДК
830-31
Анотация

„Като гледаше разхубавилия се Йосиф, Ени за голяма своя радост смяташе, че се е разхубавила също и тя, и се надяваше, че и нейният вид е прекрасен, макар при по-отрезвяваща отвесна светлина тя не изглеждаше вече така, както беше изглеждала в първата си младост. Но нима тя не знаеше, че дългото, отворено отпред наметало от бяла вълна (вече наближаваше зима), закопчано над широката огърлица с аграфа, което обгръщаше раменете й, я правеше да изглежда величествена на ръст, нима не знаеше, че гърдите й, младежки твърди, напираха под батистената й дълга до глезените дреха, извезана долу с червени мъниста?
Гледай, Осарсиф! Дрехата й се диплеше от раменете надолу и Мут много добре знаеше, че тя позволява да се виждат не само целите й грижливо гледани и сякаш изваяни ръце, но и напълно да се долавят прекрасно удължените й чудесни крака! Не беше ли в любовта това вече достатъчно, за да се държи високо главата? И Мут така правеше. От гордост тя си придаваше вид, че й е трудно да повдига клепки и затова трябва да отмята назад главата си, за да гледа пред себе си изпод тях.“

В книгата "Йосиф в Египет " се разказва за живота на младия Йосиф. Продаден като роб от братята си, той попада в Египет. Препродаден на знатния египтянин Потифар, израилтянинът благодарение на интелигентността, трудолюбието и почтеността си успява да постигне завидно социално положение. За зла участ красивата жена на египтянина пожелава Йосиф, но той предпочита да бъде наказан, дори и убит, но не и да предаде господаря си.
Този роман е част от тетралогията (поредица от 4 книги) „Йосиф и неговите братя“. Томас Ман го пише от 1933 г. до 1943 г. Книгата е повлияна основно от глави 12–50 от „Битие“ на Библията. Писателят описва как се е родила идеята за творбата. Една вечер в Мюнхен той чете книгата „Битие“ от фамилната Библия. Писателят бил възхитен и поискал да разкаже наново и по свой начин тази увлекателна история.
Основното в тетралогията е борбата между личната свобода и тиранията. В творбата се разказва за Яков, а след това за сина му Йосиф, за неговите страдания и победи, докато се превръща в спасител на народа си.
Първата, втората и третата част на „Йосиф и неговите братя“ са публикувани в Германия през 1933, 1934 и 1936 г., тъй като писателят не е критикувал открито нацисткия режим. Четвъртата обаче е публикувана в чужбина през 1943 г. „Йосиф в Египет“ е отпечатана през 1936 г. Писането на тази книга е драматично. Писателят напуска Германия и не може да се върне в родината си. Една от дъщерите му се осмелила да отиде в Мюнхен след преврата на нацистите. Тя проникнала във вече конфискувания дом на баща си и взела ръкописа на книгата. Започната в Германия, книгата е завършена на брега на Цюрихското езеро.

Информация за автора

Томас Ман (1875–1955) е прочут немски писател, лауреат на Нобелова награда за литература. Ражда се в Любек в богато семейство — баща му е един от най-уважаваните хора в града. Средното си образование получава в същия град, а след това следва в Мюнхенския университет. През 1905 г. се жени за момиче от известна университетска фамилия. От брака им се раждат 3 момичета и 3 момчета.
През 1897 г. започва да пише романа си „Буденброкови“. Това е сага за упадъка на богата фамилия, в която е проследен животът на четири нейни генерации. За тази книга през 1929 г. му присъждат Нобелова награда.
През 1913 г. излиза романът му „Смърт във Венеция“. В книгата се разказва как писател се влюбва в тийнейджър, остава във Венеция по време на холера и умира.
През 1924 г., след 10 години писане, Томас Ман публикува „Вълшебната планина“ — втората си значителна книга. В нея разказва за борбата между либералните и консервативните идеи.
Следващият му голям труд е „Йосиф и неговите братя“ (1933–1943). През това време в Германия нацистите идват на власт. Томас Ман се мести в Швейцария, а след това и в САЩ. Приема американско гражданство и живее там 10 години, но е разочарован от гоненията срещу левите след войната.
Последната му голяма творба е „Доктор Фаустус“ (1947 г.). В нея разказва как унищожават германската култура през двете световни войни. В основата на романа е музиката на Арнолд Шьонберг.
През 1947 г. Томас Ман се връща в Европа.
Той демонстративно отбягва Германия и живее в Швейцария, където умира на 12 август 1955 г.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Thomas Mann
Joseph in Egypt (1936)
(The third book in the Joseph and His Brothers series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 5