Генчо Пирьов
Психологията в твоя живот

Автор
Генчо Пирьов
Заглавие
Психологията в твоя живот
Издателска поредица
Хоризонти — светът, науката, ние №9
Подпоредица
1976 №1
Тип
монография
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Психология
Редактор
Мария Цветанова
Художник
Данаил Донков
Технически редактор
Петър Стефанов
Рецензент
проф. Георги Йолов
Коректор
Събка Мълчанова
Издател
Партиздат
Град на издателя
София
Година на издаване
1976
Адрес на издателя
бул. „В. И. Ленин“ №47
Печат
ДПК „Д. Благоев“ — София, ул. „Н. Ракитин“ №2
Други полета
Книжно тяло 0,87 лв.
Носител
хартия
Литературна група
II-2
Дадена за набор/печат
16.X.1975 г.
Подписана за печат
10.XII.1975 г.
Излязла от печат
м. януари
Печатни коли
19
Издателски коли
14,44
Формат
84×108/32
Номер
Издателски №
5551
Брой страници
304
Тираж
9110
Подвързия
мека
Цена
0,99 лв.
УДК
15, 301.15
Анотация

В книгата се разглеждат проблемите за ролята на психологията в живота на човека на нашето общество. След като накратко се осветляват някои основни въпроси от развитието на съвременната психологическа наука, главната част на изложението е посветена на проблемите за човека като дейно и развиващо се същество, човека като личност и неговото взаимоотношение със социалната, природната и материалната среда. Изясняват се въпросите за ролята на психологическите знания за разбирането и правилното организиране на основните дейности на човека — играта, учението, труда и творчеството, а също така и някои от проблемите за формирането на личността, за взаимоотношенията между хората и за уравновесяването между човека и средата.
Разглежданите проблеми в труда представляват професионален, общ и специален интерес за научни работници, психолози, педагози, учители, възпитатели, родители, т.е. всички, които са свързани с човека, неговото развитие и неговите дейности.

Информация за автора

ПРОФ. ГЕНЧО ДИМИТРОВ ПИРЬОВ Е РОДЕН В КАЗАНЛЪК НА 24.XI.1901 Г. ТАМ ЗАВЪРШВА ПЕДАГОГИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ, СЛЕД КОЕТО РАБОТИ КАТО НАЧАЛЕН УЧИТЕЛ. ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО ПЕДАГОГИЯ ЗАВЪРШВА В СУ „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“, БИЛ Е ГИМНАЗИАЛЕН УЧИТЕЛ, АСИСТЕНТ В УНИВЕРСИТЕТА И ДОЦЕНТ ОТ 1944 Г., ОТ 1947 Г. Е ПРОФЕСОР — ЗАВ. КАТЕДРАТА ПО ПЕДАГОГИЯ, А ОТ 1964 Г. РЪКОВОДИ КАТЕДРАТА ПО ПСИХОЛОГИЯ. ИЗБРАН Е ЗА ЧЛЕН-КОРЕСПОНДЕНТ НА БАН ПРЕЗ 1958 Г.
ПУБЛИКУВАЛ Е ПОВЕЧЕ ОТ 15 ОТДЕЛНИ ТРУДА ПО ДЕТСКА, ПЕДАГОГИЧЕСКА И ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ПСИХОЛОГИЯ. ПЕЧАТАЛ Е НА БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДИ ЕЗИЦИ МНОЖЕСТВО СТУДИИ И СТАТИИ ИЗ ОБЛАСТТА НА ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ И ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ НАУКИ.

Рекламни коментари

„ХОРИЗОНТИ — светът, науката, ние“ ТАЗИ ПОРЕДИЦА НА ПАРТИЗДАТ ИМА ТВЪРДЕ ШИРОК ОБСЕГ, НО СЪРЦЕВИНАТА Й Е ЕДНА — МИРОГЛЕДНА ЛИТЕРАТУРА ЗА МАСОВИЯ ЧИТАТЕЛ. В НЕЙНИТЕ КНИГИ НАМИРАТ НАУЧНО И СЪЩЕВРЕМЕННО ПУБЛИЦИСТИЧНО ЯРКО, ПОНЯКОГА И С ХУДОЖЕСТВЕНИ СРЕДСТВА ОСВЕТЛЕНИЕ ПЪРВОСТЕПЕННИ, БУДЕЩИ ДЪЛБОК ИНТЕРЕС ВЪПРОСИ. ИЗЯСНЯВАТ СЕ ПАРЛИВИ ОБЩОТЕОРЕТИЧНИ И ОБЩЕСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ, ВАЖНИ ПРИРОДОНАУЧНИ ОТКРИТИЯ. РАЗКРИВАТ СЕ ЖИВОТЪТ, ДЕЙНОСТТА И ИДЕИТЕ НА ИЗТЪКНАТИ УЧЕНИ И МИСЛИТЕЛИ.
В ПОРЕДИЦАТА СЕ ВКЛЮЧВАТ КНИГИ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ. ПРОЯВЯВАЩИ ТВОРЧЕСКО ДРЪЗНОВЕНИЕ И ПИСАТЕЛСКО УМЕНИЕ В ОБЛАСТТА НА НАУЧНАТА ПУБЛИЦИСТИКА И ПОПУЛЯРИЗАЦИЯ, А СЪЩО И ОТ ИЗТЪКНАТИ ПОПУЛЯРИЗАТОРИ НА НАУКАТА ОТ РАЗЛИЧНИ СТРАНИ НА СВЕТА.
„ХОРИЗОНТИ — светът, науката, ние“ ИЗЛИЗА В 4–6 КНИГИ ГОДИШНО.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Номерацията на издателската поредица е взета от запис БМ 6186.
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 2