Тодор Бояджиев
Тайните операции, които промениха света

Автор
Тодор Бояджиев
Заглавие
Тайните операции, които промениха света
Подзаглавие
Лиоте, Разцепващ фактор, Голгота
Издателска поредица
„Historia incognita“
Тип
документалистика
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Българска документална проза
Жанр
Докуменална проза, История
Теми
Шпионаж
Редактор
Петър Величков
Отговорен редактор
Красимир Гетов
Художник
Дамян Дамянов
Коректор
Петър Величков
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Адрес на издателя
бул. „Владимир Вазов“ №9
Печат
Печатна база Сиела
Носител
хартия
Излязла от печат
20.02.2015
Печатни коли
9,75
Формат
70/100/16
Брой страници
156
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
12 лв.
ISBN
978-954-28-1666-9
УДК
355.40(091), 940.5
Анотация

Беше лятото на 1912 година. Под палещите лъчи на африканското слънце, в новата столица на френския протекторат Мароко — Рабат, на първа аудиенция при султан Абд ал-Халиф отиваше със свитата си реалният управител — маршал Луи Юбер Лиоте.
С характерната си категоричност маршалът се обърна към адютанта:
— Искам алея с палми и сянка от щаба до двореца!
— Но маршале, те ще дадат сянка едва след петдесет години…
— Затова започвате да ги засаждате още днес!…

С тази фраза маршалът остава в историята. А името му става кодово название на най-продължителната тайна операция на британското разузнаване — ЛИОТЕ и на последвалата го американо-английска операция „Разцепващ фактор“. Целите им са в рамките на 50 години да изчезне от политическата карта на света държавата СССР и Източния блок.
Операцията е утвърдена на 28 октомври 1939 година. Постига крайната си цел през 1991 година. „Закъснението“ е само малко повече от година.

Информация за автора

„Зрънцето“, от което се роди идеята за тази книга, тази „история инкогнита“, беше хвърлено през далечната 1975 г. „Сеячът“? — „Шпионинът на XX век“ Харолд Адриан Ръсел — Ким Филби. Фактът, че зрънцето „покълна“ и роди настоящата книга, макар и 40 години по-късно, предполага, че е попаднало на подходяща почва.
Голямото ми желание беше книгата да е "документално разследване’’. За съжаление всичко, което се отнася до описаните операции, започнали през 30-те години на миналия век, продължава да лежи заключено в архивите на три разузнавания — английско, американско и руско. Бях принуден да представя историята като „мемоарен роман“. Уверен съм, че истината, такава каквато е, а не писаната от победителите, някой ден, когато тайното стане явно, ще покаже, че съм бил прав. Защото още в книгата на книгите Библията е казано „Няма нищо покрито, което да не се открие, и нищо тайно, което да не се узнае“.
ген. Тодор Бояджиев

Авторът, генерал Тодор Бояджиев е работил повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на разузнаването. През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ, пълномощен министър в мисията ни към ООН — Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на този американски щат. Депутат в VII ВНС и XXXIX.
Автор е на книгите „Човекът когото познавах“, „Разузнаването“, „Шпионажът като занаят“, „The INTELLIGENCE“, „Ким Филби в спомените на генерал Тодор Бояджиев“ и „Разговори за разузнаването“.
Автор е на много публикации по въпросите на сигурността.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 4