Сибин Майналовски
Завръщане в „Зелената котка“

Автор
Сибин Майналовски
Заглавие
Завръщане в „Зелената котка“
Издателска поредица
Нулева зона
Авторска серия
Цикъл: Кръчма „Зелената котка“
Тип
сборник разкази
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Българско фентъзи
Жанр
Свръхестествено, Фентъзи, Хумористично и пародийно фентъзи
Теми
Алтернативно време, Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.), Паралелни вселени, Хаотичен сюжет, Черен хумор, Четиво за възрастни
Редактор
Мартин Христов
Художник
Гергана Грънчарова
Предпечатна подготовка
Митко Ганев
Издател
Ерго
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Печат
„Дайрект Сървисиз“ ООД
Носител
хартия
Формат
84×108/32
Брой страници
352
Тираж
300 бр.
Подвързия
мека
Цена
18,00 лв.
ISBN
978-619- 7392-86-9
Анотация

Като се замисля, случаите, в които Алкохолната Троица се събираше в пълен състав в ,,Зелената котка", не бяха никак чести. Ту единият ще зачезне нанякъде да спасява света, ту другият ще забегне с не твърде пълнолетна девойка по бреговете на Оранжевия океан, ту на третия ще му щукне, че трябва на всяка цена да изпробва някаква странна професия от рода на футболен коментатор или дресьор на пеперуди … абе, накратко казано, лично аз мога да преброя на пръстите на двете си ръце колко пъти съм ги засичал и тримата да къркат по едно и също време в кръчмата, вещо стопанисвана от Рей Макгавърн. Стенли Костилката дори се кълнеше как с очите си бил виждал засекретено пророчество на Синди Косъма, в което се казвало, че ако Троицата се появи някъде в комплект, страшни бедствия щели да се стоварят върху главите на околните, че и на целия народ, имал нещастието да обитава реалността, в която се намират магьосниците в момента. Вярно, че Стенли беше изфирясал откъм главата като миналогодишен ейл, но не можехме да отречем, че наистина последните няколко случая, в които ги бяхме срещали заедно, никак, ама никак не можеха да бъдат наречени безобидни.

Информация за автора

Сибин Майналовски е роден в Стара Загора в годината, когато Стивън Кинг изгрява с романа си „Кери“. Дебютът му в сп. „Върколак“ — разказът „Недовършено летене“ — е в годината, когато е основан Google. Носител е на наградите „Българска книга на годината“ и „Български автор на годината“ от Националния клуб за фентъзи и хорър „Цитаделата“, както и на безброй други от знайни и незнайни конкурси.
Най-известна сред феновете му е поредицата за мистериозната кръчма „Зелената котка“, която съществува едновременно във всички епохи и светове и в която редовно на по чашка се събират великите магьосници Тери Сторн, Били Зеленчука и Джонатан Деветте Пръста, познати като Алкохолната Троица. Цикълът за „Зелената котка“ е вдъхновил редица творби на български писатели (сред които и откровени плагиати). Сега, осем години след издаването на последния сборник за любимата кръчма, на бял свят се появява чисто нова подборка от запленяващите истории, сглобени под формата на т.нар. „мозаечен роман“, които ще ви накарат да се смеете и да плачете, да тръпнете от страх и да въздъхвате с облекчение… и да си налеете още едно, преди да почнете следващата глава.

Рекламни коментари

Качествена проза, увлекателно разказани истории, забавни моменти, луди герои и свежи приключения — всичкото това написано от сърце и душа с безапелационно писателско майсторство. Несъмнено почеркът е на Сибин Майналовски, а тази класна литература в ръцете ви са разкази от кръчма „Зелената котка“.
Бранимир Събев


И великите магове обичат и обичат да мразят, падат си по хапването и падат под масата, а приключенията за тях са ежедневие и спасяването на светове — дребна работа. Но нищо не се е случило, ако за него не се разказва в „Зелената котка“. И аз там бях, бира пих и се веселих; приказката веч се носи надалеч…
Елена Павлова


Стилът на Майналовски не може да бъде сбъркан. Изпъква сред останалите като подала се от рохката пръст ръка насред смълчано гробище, готова да поведе читателя към необикновени преживявания.
Алекс Цонков — Lostov

Съдържание

Пролог / 5
Зъболекарска практика / 9
        Първа интерлюдия / 21
Докторски неволи / 23
        Втора интерлюдия / 68
Северната Губерния / 70
        Трета интерлюдия / 76
Орденът / 78
        Четвърта интерлюдия / 86
Трите Пики / 89
        Пета интерлюдия / 102
Драконът Тодор 104
        Шеста интерлюдия / 114
Авторски права / 115
        Седма интерлюдия / 120
Буквализъм / 121
        Осма интерлюдия / 125
Адско приключение / 126
        Девета интерлюдия / 151
Кюлотите на вещицата / 154
        Десета интерлюдия / 187
Годеницата на Били / 189
        Единайсета интерлюдия / 252
Гробището на неживелите спомени / 259
        Дванайсета интерлюдия / 272
Последният ден на Земята / 274
        Тринайсета интерлюдия 277
Цвете за Ани / 279
        Четиринайсета интерлюдия / 313
Момичето-Никога / 315
        Петнайсета интерлюдия / 322
Кладенецът на Надеждата / 324
Епилог / 338
Дракон-пазител — бонус разказ / 340

Бележки

© Сибин Симеонов Майналовски — пълно име на автора, посочено на стр. 2
© Гергана Димитрова Грънчарова — пълно име на художника, посочено на стр. 2

Въведено от
cattiva2511
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии

Корици 4