Антъни Бърджес
Непокорното семе

Автор
Антъни Бърджес
Заглавие
Непокорното семе
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Научна фантастика
Жанр
Антиутопия
Преводач
Надежда Розова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Отговорен редактор
Благой Д. Иванов
Художник
Дамян Дамянов
Коректор
Мария Венедикова
Предпечатна подготовка
Надежда Тошева
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Алианс Принт
Носител
хартия
Излязла от печат
30.03.2021
Печатни коли
19
Формат
60/90/16
Брой страници
304
Подвързия
мека
Цена
16,90 лв.
ISBN
978-954-28-3466-3
УДК
821.111-313.2
Анотация

Плътта притежава своя логика…

Учителят по история Тристрам и неговата съпруга Биатрис-Джоана скърбят. Загубили са детето си в един антиутопичен свят, който ограничава населението чрез контрол над популацията — свят, който издига на пиедестал алтернативната сексуалност и доброволната стерилизация.
Същевременно обаче Дерек, братът на Тристрам, сложил социална маска, за да подпомогне кариерата си, поддържа любовна афера с Биатрис-Джоана… и страстта им води до престъпление: заченати са близнаци. Ситуацията се усложнява след появата на Сивите — полиция на екстремизираното статукво, която прилага тежки репресивни мерки.
Неизбежно животът на всички се променя. Тристрам е арестуван, Дерек е повишен, а бременната Биатрис-Джоана се превръща в бегълка. Самото общество също преминава през трансформация — напрежението по улиците се покачва и недоволството разклаща цялото правителство, възраждат се древни ритуали за плодовитост, а в страната се надига зловещ канибализъм. За капак, като част от морално презрителните мерки на системата, избухва бутафорна война, чиято единствена цел е да прочисти обществото…

„Непокорното семе“ е забележителна сатира, родена от блестящо въображение, изобретателна и бликаща от живот, която разглежда темата за цикличния характер на човешката история и ни предлага остроумна, плашеща, но и забавна прогноза за нашето съвремие.

Рекламни коментари

„Този роман предизвестява какво трябва да направим, за да бъде благоразумен бъдещият ни свят, но и предупреждава никога, при никакви обстоятелства, да не унищожаваме човешката нужда от любов и удовлетворение.“
Library Journal

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Anthony Burgess
The Wanting Seed (1962)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2