Алън Брадли
Номерът с въжето

Автор
Алън Брадли
Заглавие
Номерът с въжето
Авторска серия
Мистериите на Флавия де Лус №2
Тип
роман (не е указано)
Националност
канадска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Тайни и загадки, Четиво за малки и големи
Преводач
Катя Перчинкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2012
Редактор
Йоана Йорданова
Коректор
Любомира Якимова
Оформление на корица
AMG Publishing
Предпечатна подготовка
AMG Adv.
Издател
AMG Publishing
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Печат
„Фолиарт“
Носител
хартия
Излязла от печат
20.02.2012 г.
Печатни коли
23
Формат
60/84/16
Брой страници
368
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
12,95 лв.
ISBN
978-954-9696-42-4
Анотация

Алън Брадли — авторът на „Мистериите на Флавия“ — удостоената с най-много награди за дебют поредица, се завръща с нова великолепна история за малката повелителка на отровите.

„Номерът с въжето“ е история в духа на класическите криминални романи, в която развръзката като че ли периодично се люлее пред погледа на читателя, но така и не стига до него до финалните страници. Книгата е изпълнена с хумор и ирония, на едни места е зловеща, на други — смешна, написана е интелигентно и с мярка, и се отличава с живо повествование и невероятно ярка главна героиня. Не е никак чудно тогава защо популярността на Флавия не спира да нараства — както сред по-възрастните читатели, така и сред децата. Флавия де Лус — необичайно умното за възрастта си момиче, омагьосано от химията и гений в разплитането на криминални случаи, мисли, че повече няма да й се налага да се изявява като детектив. Скоро обаче провинциалното спокойствие в селцето Бишъпс Лейси отново е нарушено, когато представлението на пътуващ куклен театър внезапно завършва с убийство… Кой би могъл да има мотив да го извърши? Дали лудата жена, бродеща из горите в околността, знае нещо? Или пък чаровната, но доста нестабилна асистентка на кукловода е замесена в престъплението? Всички следи неизменно водят до една съмнителна смърт в миналото — случай, който местната полиция явно не може да разреши… без помощта на Флавия.
Дали обаче желанието на главната героиня да достигне опасно близо до човека, който дърпа конците в този танц на смъртта, няма да затегне примката около собствената й шия?

Старо провинциално имение някъде в Англия — годината е 1950-а. Необикновено момиче на име Флавия де Лус с ексцентричен баща и две досадни сестри. Изоставена химическа лаборатория, в която не влиза никой друг освен Флавия — там тя се отдава на своето любимо занимание — забъркването на отрови.
Съвсем нанадейно в Бъкшоу — имението, което семейство Де Лус нарича свой дом, започват да се случават странни явления. Някои мистериозно подхвърля на прага на къщата умряла птица, на чийто клюн е забита пощенска марка. Няколко часа по-късно Флавия намира непознат мъж сред лехата с краставици в градината. Той издъхва пред очите й, прошепвайки една-единствена дума: „Прощавайте“.
Надарена с интуитивния ум на детектив и обаянието на ексцентричен учен, Флавия се впуска в разследване на мистериозната смърт и се натъква на неочаквани разкрития за миналото на фамилия Де Лус.

Информация за автора

Алън Брадли е роден в Торонто, но е отраснал в Кобург, щата Онтарио в Канада. С диплома на инженер по електроника той е работил за няколко радио- и телевизионни станции в Онтарио, преди да стане директор в медийния център на университета в град Саскатун. Там работи 25 години, преди да се пенсионира през 1994 г. Той е първият президент на съюза на писателите в Саскатун, пише сценарии и редовно публикува свои творби в литературните издания.
През 2007 г. Алън Брадли печели наградата „Дагър“ за най-добър дебют в криминалната проза с романа си „Сладкото на дъното на пая“, след което успява да продаде правата за издаването му в Канада, САЩ и Великобритания само въз основа на първата глава и резюме на съдържанието. Това му отваря вратите към световната известност. В момента поредицата „Мистериите на Флавия“ наброява 4 книги, а нови 2 са в проект и се очаква да излязат скоро.
Алън Брадли живее в Малта със съпругата си и двете си котки.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Alan Bradley
The Weed That Strings the Hangman's Bag (2010)
(The second book in the Flavia de Luce Mystery series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4