Хайуел Уилямс
Кралете-Слънце

Автор
Хайуел Уилямс
Заглавие
Кралете-Слънце
Подзаглавие
История на величавото царуване
Издателска поредица
История, политика, култура
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
История
Жанр
Биографии и автобиографии, Документална проза, Историческа проза
Преводач
Любка Илиева, Илия Илиев
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2008
Редактор
Теменужка Петрова
Коректор
Грета Петрова, Милка Белчева
Оформление
BCS Publishing Limited — Oxford
Предпечатна подготовка
Унискорп ООД
Издател
ИК „Унискорп“
Град на издателя
София
Година на издаване
2008
Адрес на издателя
ул. „Модест Мусоргски“ №11
Печат
в Китай
Носител
хартия
Печатни коли
16
Формат
60×84/8
Брой страници
256
Подвързия
твърда с обложка
Цена
58,00 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-330-150-8
УДК
930.9(092), 92(100)
Анотация

Хиляди години стилът и авторитетът на едноличната власт формират света, като се започне от Соломон в Израил и Навуходоносор във Вавилония, мине се през Кубилай хан, Хенри VIII и Елизабет I и се стигне до Екатерина Велика в Русия и император Наполеон — най-великите владетели в историята олицетворявали величието на империите, над които властват. Опитни не само в упражняването на властта, но и в бляскавото й представяне пред обществото, те отговарят на определението „Крал-Слънце“.
Всеки от тях е наясно как да използват величието и великолепието, за да подпомогнат собствените си амбиции и да увеличат славата и престижа на държавите си. Както свидетелстват огромните статуи, издигнати в чест на Рамзес II в Древен Египет или чудесният дворец на Луи XIV във Версай, или пък огромните и предани армии на Александър Велики и Сюлейман Великолепни,
Кралете-Слънце са живо въплъщение на своите царства. Или както гласят непотвърдените думи на абсолютния Крал-Слънце Луи XIV: Държавата, това съм аз.
Книгата „Кралете-Слънце“ не просто описва ярко и подробно живота и постиженията на повече от 50 знаменити монарси; но предлага и занимателен обзор на историческото развитие на едноличната власт, преглед на около 3000 години от световната история. 150 цветни изображения представят великолепието и пропагандата по време на забележителното властване на Кралете-Слънце — техните дворци, паметници, портрети и владетелски символи. Подробните хронологии поставят постиженията на всеки владетел в цялостния им исторически контекст.
Кралете-Слънце в историята, попаднали на страниците на тази книга, са не само крале и принцове, но и императори и султани, царици и папи: Рамзес II, Навуходоносор II, Крез, Дарий I, Александър Велики, Октавиан Август, Константин Велики, Карл Велики, Уилям Завоевателя, Елеонор Аквитанска, Кубилай хан, Козимо де Медичи, Монтесума II, Хенри VIII, Карл V, Сюлейман Великолепни, Елизабет I, папа Урбан VIII, Луи XIV, Петър Велики, Фридрих II, Екатерина Велика, Наполеон, кралица Виктория, както и много други.

Информация за автора

Хайуел Уилямс е историк и журналист в печатните и електронните медии. Получава образованието си в колежа „Сейнт Дукон“ в Кеймбридж, където е бил и старши научен сътрудник и е печелил първа награда. Автор е на „Гилти Мен“ (Guilty Men), „Касълс Кронолъджи ъв дъ Уърлд Хистъри“ (Cassell’s Chronotbgy of World History), „Британс Пауър Елитс“ (Britain’s Power Elites), и на световния бестселър „Дейс дат Чейнджд дъ Уърлд“ (Days that Changed the World). Списва колонка във в. „Гардиън“ и е съиздател на „Спектейтър“. Като хоноруван преподавател в Университета на Уелс понастоящем пише история на Карл Велики и ранносредновековна Европа.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Hywel Williams
The Sun Kings (2007)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 5