Томас Улф
Погледни към дома, ангеле

Автор
Томас Улф
Заглавие
Погледни към дома, ангеле
Подзаглавие
История на погребания живот
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
второ преработено и обновено
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Иванка Савова
Език, от който е преведено
английски
Редактор
Нина Джумалийска
Художник
Ина Димитрова
Коректор
„Екрие“
Предпечатна подготовка
Валентин Траянов
Издател
Издателство „Екрие“
Град на издателя
София
Година на издаване
2019
Носител
хартия
Печатни коли
40.5
Формат
60/90/16
Брой страници
648
Подвързия
твърда
Цена
25 лв.
ISBN
978-619-7507-14-0
УДК
821.111(73)-31
Анотация

ПОГЛЕДНИ КЪМ ДОМА, АНГЕЛЕ: История на погребания живот Америка от началото на ХХ век. Улф пресъздава живота на едно семейство в малко градче на американския Юг — семейство Гант, което много прилича на семейството на автора, а Юджийн Гант в значителна степен представлява литературен автопортрет на самия Томас Улф. Семейна приказка, в която главния герой е най-малкият син в многочислена фамилия от шотландско-ирландски произход. Децата, четири момчета и две момичета, изграждат характерите си и се борят за индивидуалност в обстановка, създадена от сливането на „два мощни егоизма“ — на бащата и на майката. Градчето Олтамонт в Южна Каролина — летен курорт, местност и климат с лечебен ефект за туберкулозни, е тясно за малкия Юджийн, надарен с голям ум и любознателност. Той става „ученият“ в семейството и е обект едновременно на завист и обожание от страна на братята и сестрите си — единствен, успял да се измъкне от убийствената посредственост на инертния провинциален живот.

Информация за автора

Творчеството на американския писател Томас Улф е една вселена. Първият му роман, озаглавен „Погледни към дома, ангелe: История на погребания живот“ е писан през 1929 г. и се смята за силно автобиографичен американски билдунгс роман. Книга за жаждата за по-възвишен интелектуален живот. ПОГЛЕДНИ КЪМ ДОМА, АНГЕЛЕ: История на погребания живот въздейства като мощен резонанс на поколения читатели, в това число и на някои от най-значимите съвременни световни автори.

Томас Улф (1900–1938) отдавна е признат за едно от най-големите имена в американската литература на ХХ век, редом с Фокнър, Хемингуей, Дос Пасос и Скот Фицджералд — наричат ги „голямата петорка“. Дори сред тях, Томас Улф се откроява с мащабността и дързостта на творческите си амбиции, с езиковата си и интелектуална мощ. Не напразно Фокнър го е провъзгласил за „най-яркият талант на нашето поколение“, а критиците го наричат „Ниагарският водопад на американската литература“. След публикуването на първия му роман „Погледни към дома, ангеле“ през 1929 г. Улф става световноизвестен. „Ангелът“ и до днес е смятан е смятан от критици и читатели за най-значимото му произведение.

Улф умира само на 37 години от мозъчна туберкулоза. Приживе е успял да издаде две книги: „Погледни към дома, ангеле“/ Look Homeward, Angel (1929) (първо издание на български език през 1995 г.) и „За времето и реката“/ Of Time and the River (1935). От дебелите ръкописи, останали след смъртта му, са били извлечени още два сравнително завършени романа: „Паяжината и скалата“ (издаден на български език през 1985 г.) и „Няма да се върнеш у дома“. Ще намерите доста материали и за прочутия му редактор и издател от „Скрибнърс“ — Максуел Пъркинс, който е допринесъл изключително много за издаването на Хемингуей, Скот Фицджералд и Колдуел — автори, също като Улф, отхвърлени напълно по онова време от нюйоркските издателства. А филма „Геният“, станал популярен в България от 2016 г. насам, пресъздава сложните взаимоотношения между писателя Томас Улф и неговия не по-малко прочут редактор Максуел Пъркинс, официално обявен за най-добрия редактор на ХХ век.

Рекламни коментари

Ако харесвате Стайнбек, Хемингуей или Фицджералд, то Томас Улф е точно за вас. Романът, известен просто като „Ангелът“. Сред най-значимите литературни творби в световната класика. Самият Томас Улф работи за издаването на своите ръкописи с големия американски редактор Максуел Пъркинс, популярен у нас от филма „Геният“. Впоследствие двамата стават близки приятели до гроб, колкото и иронично да прозвучи. Томас Улф умира млад, едва 37-годишен. Поет и писател, възпял живота в цялата му прелест и грозота, невъобразимо начетен, ерудиран и готов да създаде нови творби, е покусен от абсурдно рядка болест.

„Ангелът“ е неговото начало. Млад дух, надраснал собствените си корени, фамилна обремененост и закостенялост на малкия град. Млад дух, който търси и преоткрива докрай!

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Look Homeward, Angel (1929)
A Story of the Buried Life
Thomas Wolfe

Въведено от
essen
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2