Недялко Славов
Камбаната

Автор
Недялко Славов
Заглавие
Камбаната
Тип
роман
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
пето
Категория
Съвременни романи и повести
Редактор
Стойо Вартоломеев
Художник
Тодор Красимиров Пунгеров
Коректор
Ева Егинлиян
Оформление на корица
Александър Василев Гяошев
Компютърна обработка
Ана Цанкова
Издател
Издателска къща „Хермес“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2017
Адрес на издателя
ул. „Богомил“ №59
Печат
Печатница „Алианс Принт“ ЕООД
Носител
хартия
Излязла от печат
06.10.2016
Печатни коли
13
Формат
60/90/16
Брой страници
208
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
14,95 лв.
ISBN
978-954-26-1640-5
УДК
886.7-312.1
Анотация

Горната махала бе изравнена със земята. Долната — почти. Скупчени като стадо около пастир, в църквата се притискаха оцелелите къщи. Оглозгани до скеле зееха училището, кметството, читалището. Крачех онемял. Селото бе гробище на къщи.
Дойде време камбаната да спасяваш, момче. Чуваш ли! Камбаната! Като Варава да идеш на кръста, но сам да се възкачиш на него, Господ в сърцето си да приемеш.
И това ще направят мрачно каза поп Танас. Те това искат. Да ипотекират и вярата ни. И нея да олихвяват. Ако не се намерят тия пъклени пари, банката ще свали камбаната и ще я продаде на търг. Представяш ли си — ще продават на търг душата на вярата, камбаната Христова!

Информация за автора

Недялко Славов е автор на сборници с поезия, разкази, романи и пиеси. Сред тях са романите „Фаустино“ (награда „Хр. Г. Данов“), „432 херца“ (награда „Хеликон“), „Портрет на поета като млад“ (номинации за наградите на фонд „13 века България“, Портал „Култура“ и „Хеликон“) сборникът с поеми и стихотворения „Мраморни години“ (награда „Иван Николов“) и др.

Рекламни коментари

„След «Калуня-каля» романът на Недялко Славов «Камбаната» е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности.“
Стойо Вартоломеев

Мощното поетическо слово на Недялко Славов пресъздава в „Камбаната“ разказа на един убиец за страданията на човешката душа и за нейния път към добродетелността. Вярването, че камбаната притежава магическа и божествена сила, е в основата на този роман. В него магическа е силата на сетивността, а божествен е моралът, който той проповядва.
Младен Влашки

Възхитителна! Потресаваща! Изумителна!
Много, много още епитети могат да се изредят за „Камбаната“ на Недялко Славов, но едва ли е нужно — читателят, който разтвори тази книга, сам ще продължи редицата.
Честно казано, българската литература отдавна чакаше такова силно, така въздействащо произведение. Това е роман, който звънти — „Камбаната“ бие за всекиго от нас, бъдете сигурни. И дано имаме сетивата да я чуем, защото глухи ли сме — погубени сме…
Митко Новков

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4