Албер Камю
Чужденецът

Автор
Албер Камю
Заглавие
Чужденецът
Издателска поредица
Златна колекция XX век №39
Тип
роман (не е указано)
Националност
френска (не е указано)
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Екзистенциален роман, Съвременен роман (XX век), Философски роман
Теми
Екранизирано, Идеи и идеали, Личност и общество, Модернизъм, XX век
Преводач
Георги Панов
Език, от който е преведено
френски (не е указано)
Художник
Photodisc/Rctroamericana
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ или „24 часа“.
Носител
хартия
Брой страници
96
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-409-1
УДК
840-31
Анотация

„Взех трамвая, за да отида на плажа до пристанището. Там се гмурнах в пролива. Имаше много младежи. Във водата срещнах Мари Кардона, бивша машинописка в моята канцелария, навремето я бях пожелал. Тя мен също, мисля. Но скоро след това тя напусна и изтървахме момента. Помогнах й да се качи на една шамандура и при това движение докоснах гърдите й. Аз бях още във водата, когато тя вече лежеше по корем върху шамандурата.
Обърна се към мен. Косите й бяха паднали над очите, смееше се. Качих се върху шамандурата до нея. Беше хубаво и като на шега отметнах главата си и я положих на корема й. Тя не каза нищо и аз останах така. Цялото небе беше пред очите ми, синьо и позлатено. Под тила си чувствах как коремът на Мари тупти полека. Останахме върху шамандурата дълго, полузадрямали.
Когато слънцето започна да припича силно, тя се спусна във водата и аз я последвах. Настигнах я, прегърнах я през кръста и ние заплувахме заедно. Тя продължаваше да се смее. На кея, докато се сушахме, ми каза: «Аз съм по-почерняла от вас». Попитах я дали иска да отидем на кино вечерта. Тя пак се разсмя и ми каза, че искала да види един филм с Фернандел.“

„Чужденецът“ (L‘Etranger) е една от най-четените книги през последното столетие и е една от най-продаваните във Франция и в Европа. Камю започва да пише това произведение преди Втората световна война и го завършва през 1942 г. Книгата му донася слава и го прави един от най-видните представители на екзистенциализма. Създавайки тази творба, писателят е повлиян в немалка степен от Жан-Пол Сартр и Мартин Хайдегер.
В книгата Мьорсо (нараторът и главният персонаж) ни разказва за спокойния си на пръв поглед чиновнически живот. Той работи, излиза с приятелката си, за която ще се жени, ходи на кино и т.н. Но това е само привидно. Странното в случая е, че персонажът сякаш не изпитва никакви емоции.
Подобно на Разколников от „Престъпление и наказание“ постига просветлението, след като извършва убийство. В случая жертвата е арабин, застрелян с 5 куршума от Мьорсо. Престъплението е извършено без сериозна причина. Извинението е, че времето било горещо, че страдал от главобол, че преди това арабинът е атакувал с нож негов приятел. Мьорсо е осъден, защото не иска да приеме нормите на общественото поведение. В очакване на екзекуцията той започва да осмисля живота си, както и отговорността, която носи. Лукино Висконти филмира тази книга през 1967 г. Декорът е направен така, че заснетото да изглежда като Алжир през 1938–1939 г., когато протича действието в книгата. Ролята на младия Мьорсо играе 43-годишният Марчело Мастрояни. Камю вярва, че светът е безсмислен, абсурден и безразличен. Вглеждайки се в сегашната ни действителност, вероятно немалко българи ще се съгласят напълно с френския писател.

Информация за автора

Албер Камю (Albert Camus) е роден през 1913 г. в Алжир — по това време френска колония. Израства в бедност, но завършва гимназия и постъпва във философско-историческия факултет на тамошния университет. Дипломната му работа е анализ на християнската метафизика и неоплатонизма. Университетската му кариера е прекъсната от туберкулозна криза. Става член на комунистическата партия, загрижен за политическата ситуация в Испания. По-късно е обявен за троцкист. В края на трийсетте години са отпечатани първите му произведения. Тогава започва да пише философското си есе „Митът за Сизиф“. Завършва това забележително произведение през 1941 г. Започва работа като журналист в антиколониален вестник. Там пише репортажи за живота на бедните араби. През 1942 г. отива във Франция, където участва в съпротивата и ръководи нелегалния вестник „Комба“. Статиите, които публикува по време и след войната, са пример как могат да се съчетават политиката и моралът.
През 1947 г. е отпечатан романът му „Чумата“. Произведението е и алегория на нацистката окупация на Франция. През 1950 г. прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО в знак на протест, че Обединените нации приемат франкистка Испания за свой член. Редовно критикува и Съветския съюз за действията му в Източна Германия и в Унгария.
Прекъсва отношенията си с Жан-Пол Сартр заради поддръжката му на сталинската политика. През 1957 г. му присъждат Нобеловата награда за литература. Писателят загива в автомобилна катастрофа на 4 януари 1960 г. Тогава Камю е едва на 46 години.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Albert Camus
L'Étranger (1942)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5