Хендрикъ Вилемъ Ванъ Луунъ
История на човѣчеството

Автор
Хендрикъ Вилемъ Ванъ Луунъ
Заглавие
История на човѣчеството
Издателска поредица
Библиотека „Златни зърна“
Подпоредица
Год. IX. №4
Тип
Научнопопулярен текст
Език
български
Категория
История
Жанр
История, Научнопопулярна литература
Преводач
Невѣна Розева
Език, от който е преведено
английски
Редактор
Славчо Атанасовъ
Издател
Славчо Атанасовъ
Град на издателя
София
Година на издаване
1944
Адрес на издателя
ул. „Алабинъ“ № 40, II ет.
Печат
„Фаръ“ — София
Носител
хартия
Излязла от печат
Декемврий 1944
Формат
25 см.
Брой страници
470
Подвързия
твърда
С илюстрации
да
УДК
930.85
Анотация

Тази книга е предназначена за ония, които нѣматъ време да изучаватъ многотомни истории и монографически изследвания на учени—специалисти. Ванъ Луунъ е съумялъ да ни даде, съ това свое съчинение, една наистина гениално написана „История на човѣчеството“, чието градиво е изложено по начинъ достѫпенъ за всѣки читатель. Безъ да се впуща въ безбройни и обременителни подробности, той дири да ни разкрие, при свѣтлината на фактитѣ, смисъла и духа на сѫдбоноснитѣ събития въ историята на човѣчеството. Много пѫти, съ нѣколко само думи, съ една остроумна реплика, авторътъ накарва да блесне предъ погледа ни историческата истина. Много сѫ читателитѣ, които сѫ били изненадани отъ прочита на Ванъ Лууновата книга, която имъ е разкрила нѣща нови отъ ония, които тѣ сѫ учили въ училище. Историята на Ванъ Луунъ се чете като сѫщински романъ.
Съчинението на Ванъ Луунъ не е за специалисти, които не могатъ да си представятъ, че историята на свѣта може да се разкаже въ една само книга; то е предназначено за най-широкъ крѫгъ читатели — млади и стари. Като четемъ тази книга, която ни открива сѫдбоносния пѫть на човѣчеството, пѫть пъленъ съ промѣни и обрати, ние присѫтствуваме на началото, развоя и залеза на отдѣлнитѣ цивилизации и култури и улавяме по тоя начинъ всички връзки и пролуки на свѣтовната сѫдба.
Авторътъ на тази леко и остроумно написана книга ни навежда на размишления, до каквито бихме стигнали сами при спомена за тия исторически събития. Започналъ съ описание на земята и праисторическото време, съ първата поява на праисторическия човѣкъ, Ванъ Луунъ ни води презъ Древностьта и Срѣднитѣ вѣкове до наши дни, прекосявайки Ренесанса, Реформацията и времето на френската революция. Тази книга би могла да носи надсловъ : „Отъ праисторическия човѣкъ до Свѣтовната война“.

Бележки

Сканове: mitashki_mitko.

Страници 4, 6 и 462 са празни.

Въведено от
Karel
Завършено от
mitashki_mitko
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени

Корици 8