Кирил Милчев
Третият завет

Автор
Кирил Милчев
Заглавие
Третият завет
Тип
роман
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Българска историческа проза
Художник
Дишко Дишков
Художествен редактор
Георги Кирилов
Коректор
Фани Герасимова
Предпечатна подготовка
„Лаков прес“
Издател
Агенция Демокрация
Град на издателя
София
Година на издаване
1995
Други полета
Страница 104 е празна.
Носител
хартия
Брой страници
104
Подвързия
мека
Цена
40 лв.
ISBN
954-8802-02-3
УДК
886.7-311.6
Анотация

След първия си философско-психологически роман на съвременна тема, Кирил Милчев се е насочил във втория си роман „Третият завет“ към историческата тематика. Ако може да се нарече „историческа“ тема ситуирането на човешки образи в едно квазиисторическо време, в което се преплитат различни времена и различни географски предели. В повествованието авторът размишлява едновременно върху кръстопътната историческа съдба на Балканите и смисъла на индивидуалното човешко съществувание, преплита философско-исторически и екзистенциални проблеми в художествени видения, които са образно въплъщение на една търсеща мисъл.
Светлозар Игов
        
Не познавам или почти не познавам български писатели, които да са пристъпвали към търсения от такъв род. Затова се изисква не само специална душевна нагласа, но и солидна подготовка — окултна, изучаване на езически митове, религиозна. Всъщност, Милчев прави опит да създаде мистична история на България — източниците и формите на нейната духовност и нейното предназначение. Той отделя голямо място на богомилството и исихазма. Също и на заложеното в националната ни съдба по линията на бога Тангра.
Димитър Коруджиев

Информация за автора

Кирил Милчев е роден през 1963 г. на 29 октомври. Родословието на баща му е от Македония, а на майка му от Карлово. Завършил е българска филология, автор на романа „Кесийка от пергаментови ръкописи“ (1991 г.). Православен християнин.

Съдържание

Книга първа. Зримото . . . 5
Книга втора. Събор . . . 34
Книга трета. Промяната . . . 72

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2