Коста Скутунов
Бурни времена

Автор
Коста Скутунов
Заглавие
Бурни времена
Тип
мемоари
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Мемоари
Жанр
Българска история, Мемоари/спомени
Редактор
Мирела Мишева
Коректор
Ива Колева
Оформление на корица
Александра Младенова
Компютърна обработка
Александра Младенова
Издател
„БИ 93“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2020
Адрес на издателя
ул. „Загоре“ 3
Печат
„Мултипринт“ ООД
Носител
хартия
Печатни коли
45,5
Формат
70/100/16
Брой страници
728
Подвързия
твърда
Цена
30 лв.
ISBN
978-619-7496-63-5
УДК
94(497.2)"18/19"(092), 929 Скутунов, Коста Георгиев 929, Борис III, цар български
Анотация

Едва за втори път пред читателя се открива възможността да се докосне до спомените на кап. Коста Скутунов, който в продължение на осем години (1920–1928) е адютант на цар Борис III. Морският офицер е част от близкото обкръжение на монарха и това му позволява да разкрие множество неизвестни факти и впечатляващи истории както от неговото управление, така и от личния му живот.
Задачата, която авторът си поставя, е достатъчно амбициозна — да разкрие истинската роля на царя в обществения живот и да разсее някои от появилите се във времето след смъртта му неверни твърдения и митове.
За целта Скутунов го показва в светлината на обикновен човек, който обича, мрази, притежава своите качества, недостатъци, капризи и пороци. От друга страна, не е пренебрегнат и образът на държавник, осъзнал голямата си отговорност в „бурните времена“ след Първата световна война. Тогава, когато България изпада в тежка политическа и икономическа криза, а общественото разделение достига своя предел.
На този фон по-ясно ще видим каква роля изиграва царят в ключови събития като управлението на БЗНС, Деветоюнския преврат, атентата в прохода Арабаконак и какви ходове предприема, 3а да се справи с техните последици.
Преди всичко обаче ще осъзнаем колко тежка е в действителност царската корона и каква е цената, която Борис плаща, за да я носи четвърт век.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2