Гюнар Столесен
Нощем вълците са черни

Автор
Гюнар Столесен
Заглавие
Нощем вълците са черни
Авторска серия
Варг Веум №5
Тип
роман (не е указано)
Националност
норвежка
Език
български
Поредност на изданието
второ (грешно указано първо)
Категория
Криминална проза
Теми
Екранизирано
Преводач
Петър Драшков
Език, от който е преведено
норвежки
Година на превод
1986
Редактор
Вера Ганчева
Отговорен редактор
Светлана Минева
Оформление на корица
Любомир Пенов
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Абагар АД
Други полета
1-во издание със същия преводач е от 1986 г.
Носител
хартия
Печатни коли
17
Формат
60/90/16
Брой страници
272
Подвързия
мека
Цена
13 лв.
ISBN
978-954-28-1362-0
УДК
839.6-312.4
Анотация

Във фабриката за бои „Пофугл“ избухва пожар, предизвикан от експлозия, и отнема живота на 15 души, включително и на управителния съвет на компанията. Смята се, че експлозията е умишлена — заради парите от застраховката на компанията и на загиналите. Собственикът Хагбарт Хелебюст остава жив, но след инцидента напуска града и се връща само в един-единствен ден от годината. Случаят остава неразрешен почти 30 години въпреки усилията и професионалния опит на полицейския следовател Ялмар Нюмарк. През всичките тези години той събира в картонена кутия улики, свързани с „Пофугл“. Вече 70-годишен разказва за инцидента на детектива Варг Веум с надеждата, че той ще стигне до истината. Съвсем неочаквано Нюмарк е блъснат от кола, в продължение на месец го лекуват в болница, но още на първия ден от прибирането си вкъщи умира. Кутията със снимките и материалите е изчезнала от дома му. Варг Веум се захваща да разкрие замесените в случая. Следите обаче неочаквано го отвеждат до поредица убийства, мистериозни появи на накуцващ мъж, забравени случки от времето на Втората световна война…
По романа на Столесен през 2011 г. излиза норвежкият филм „Нощем всички вълци са сиви“ на режисьора Александер Ейк, а в ролите са Тронд Еспен Сейк, Бьорн Флобер, Ане Дал Торп, Лене Нистрьом и др.

Информация за автора

Гюнар Столесен е един от най-известните представители на съвременната норвежка литература. Автор е на романи, пиеси и книги за деца, но централно място в творчеството му заемат произведенията с криминални сюжети, които му донасят и световна слава. Главен герой в тях неизменно е частният детектив Варг Веум. Романи като „Нощем вълците са черни“, „Докато смъртта ни раздели“, „Спящата красавица“, „На мъртвите им е лесно“, „Горчиви цветя“ и други са преведени на повече от 17 езика.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Gunnar Staalesen
I mørket er alle ulver grå (1983)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2