Даниел Вълчев
Лекции по обща теория на правото • част 2

Автор
Даниел Вълчев
Заглавие
Лекции по обща теория на правото
Заглавие на том
част 2
Тип
учебник
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Юридическа литература
Жанр
Право, юриспруденция, Учебна литература, Учебник
Отговорен редактор
Николай Алексиев
Художник
Людмил Веселинов
Коректор
Антония Паскалева
Предпечатна подготовка
Надежда Тошева
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2019
Адрес на издателя
бул. „Владимир Вазов“ № 9, 1510
Печат
„Абагар“ АД
Други полета
Празни страници: 4 и 295.
Носител
хартия
Печатни коли
18,5
Формат
60/90/16
Брой страници
296
Подвързия
твърда
Цена
20 лв.
ISBN
978-954-28-3072-6
УДК
340.1(042.3)
Анотация

В първата част на този курс по Обща теория на правото беше направен опит за създаване на определена представа за правото на равнище правна норма и на равнище правен ред. Главните акценти бяха поставени, от една страна, върху аргументирането на възглед за това какво представлява правната норма и какво е нейното значение като основна обяснителна схема в правното познание, а, от друга страна — върху аргументирането на възглед за структурата на правния ред (правната система), за вида на неговите компоненти и характера на връзките между тях. Така беше изградена една представа за правото, която би могла да бъде определена най-общо като статична.
В тази, втора част на курса, е направен опит да бъде изяснено как изглежда правото в динамика. Акцентът е поставен върху онези основни правни понятия, с помощта на които може да се конструира юридически една конкретна социална ситуация с правно значение.

Настоящата втора част на курса е организирана по подобие на първата част и се състои от четири лекции, посветени съответно на юридическите факти, на субективните права и правните отношения, на субектите на правото и на правоприлагането. С помощта на тези основни правни понятия и на свързаните с тях понятия, класификации, зависимости и аргументационни линии, ще стане възможно да доизградим общата рамка, в която мислим правото, а оттук и езиковата и логическата рамка на юридическия дискурс на полето на теоретичните изследвания в отрасловите правни науки и на полето на юридическата практика.
проф. д-р Даниел Вълчев

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2