Сосуке Нацукава
Котаракът, който спасяваше книги

Автор
Сосуке Нацукава
Заглавие
Котаракът, който спасяваше книги
Тип
роман (не е указано)
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Романи и повести за деца
Преводач
Боряна Джанабетска
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2021
Редактор
Десислава Райкова
Художник
Боряна Василева-Билка
Оформление
Христо Хаджитанев
Издател
Издателство „Еднорог“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Адрес на издателя
ул. „Св. св. Кирил и Методий“ №12
Носител
хартия
Излязла от печат
01.12.2021
Брой страници
208
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
21,90 лв. / 11,20 €
С илюстрации
да
ISBN
978-954-365-262-4
УДК
821.521-31
Анотация

Четенето на книга прилича много на изкачване по планина.
То не е само за удоволствие или за забавление.
Понякога се налага да се задълбочаваш в едни и същи редове, да препрочиташ едни и същи изречения. Понякога седиш, стиснал главата си с ръце, и се стараеш да четеш, а четенето върви бавно. А резултатът от всички тези усилия и старателното четене се изразява в това, че изведнъж започваш да разбираш, и полето на познанието ти се разширява. Също като гледката, която се разкрива пред теб, когато си достигнал целта след дълго катерене.
Ако тръгнеш да се катериш, избери висока планина. Гледката, която се разкрива оттам е толкова по-хубава.

Книжарници „Ницуки“ е старо, уютно магазинче, претъпкано с прекрасни книги. За гимназиста Ринтаро Нацуки книжарницата на дядо му е убежище, врата към безброй нови светове, дарява топлина и уют на осиротялото момче.
След смъртта на дядо си Ринтаро е отчаян и напълно сам. Има ли още хора, които търсят истински хубави книги, без да се интересуват от класации и хитови заглавия? Книжарницата като че ли ще трябва да затвори врати.
Но един ден в магазинчето се появява говорещият котарак Тигър и иска от Ринтаро помощ. Котаракът търси искрен любител на книгите, за да потеглят заедно на трудна мисия — да спасяват книгите от хора, които злоупотребяват с тях и ги осакатяват.
Има и една последна задача, която Ринтаро трябва да реши сам…
Вълшебството на тази притча за философията на четенето, за несломимата сила на книгите, за истински ценните неща в живота, връща вярата в доброто и стопля душата.

Информация за автора

Сосуке Нацукава е японски лекар и писател, роден през 1978 г. в префектура Осака. Той завършва медицина в университета Шиншу и работи в болница в провинциалната префектура Нагано. Многотомният му дебютен роман, Kamisama no Karute („Клинична картина“), издаден през 2009 година, е отличен с няколко престижни награди, продава се в над тримилионен тираж в Япония и по него е заснет успешен филм. „Котаракът, който спасяваше книги“ се радва на още по-голям интерес и ще бъде издадена на над трийсет езика по целия свят.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 4