Константинъ Величковъ
Въ тъмница

Автор
Константинъ Величковъ
Заглавие
Въ тъмница
Алтернативно заглавие
В тъмница
Други автори
Петъръ Горянски
Тип
Мемоари/спомени
Език
български
Категория
Българска документална проза
Жанр
Мемоари
Теми
Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.)
Редактор
Петъръ Горянски
Издател
Рахвира (не е указан)
Град на издателя
София
Година на издаване
1939 (не е указана)
Носител
хартия
Формат
18 см
Брой страници
190
Подвързия
мека
УДК
886.7-94
Анотация

Спомените на Константин Величков „В тъмница“ са печатани за пръв път през 1900 година, а са писани малко време преди това.
По сюжет и тематика „В тъмница“ е едно художествено произведение, което черпи фактическата си достоверност от богатите залежи на личните преживявания на автора.

Информация за автора

Константин Величков (1 януари 1855 — 3 ноември 1907) е български общественик, писател и художник, един от инициаторите за създаването на Държавното рисувално училище в София.
Обществената дейност на Константин Величков още от младежки години е свързана с културата и литературата. Едва 17-годишен, той превежда заедно с Г. Николов драмата на Виктор Юго „Лукреция Борджия“. В негов превод излиза Пушкиновата драма „Русалка“. Драмата на К. Величков „Невянка и Светослав“ е поставена на сцена през 1872; първото си стихотворение публикува през 1874 в сп. „Читалище“. След завършване на лицея Величков изнася публични сказки в родния си град, урежда театрални представления, в които е и актьор.
Пише драми, повести и разкази, статии, стихове и др. По негова инициатива с Иван Вазов съставят двутомна „Българска христоматия“ (1884), която за пръв път запознава читателите с редица от шедьоврите на европейските литератури; голяма част от преводите е дело на Величков. Участва заедно с Вазов в редактирането (1881 — 1884) на сп. „Наука“; след спирането му двамата основават едно от първите чисто литературни издания в България — сп. „Зора“ (1885). Когато Вазов става редактор на сп. „Денница“, Величков му изпраща от Цариград първите осем стихотворения от „Писма от Рим“ и литературно-критичната си студия за Любен Каравелов. Съставя две христоматии за началните и горните класове, които излизат през 1890 в Солун. Подготвя курс по всеобща история на литературата, отпечатан по-късно в Пазарджик.
Особено плодотворен е периодът от лятото на 1891 до средата на 1892. когато се завръща в Цариград. Тук създава повечето от своите „Цариградски сонети“ и стихотворения за деца, довършва „Писма от Рим“, превежда Шекспировата драма „Макбет“ и Дантевата „Божествена комедия“, започва да пише спомените „В тъмница“. Редовно сътрудничи на литературните списания „Мисъл“, „Български преглед“, на сп. „Лъча“, редактирано от брат му Б. Величков. Основава сп. „Ученическа беседа“ (1900 — 1904), издава и редактира сп. „Летописи“ (1899 — 1905).
По инициатива на Константин Величков се открива Държавното рисувално училище в София, учредява се Висш учебен съвет при Министерството на народното просвещение. Величков основава (1896) сп. „Училищен преглед“, създава закон за депозиране на 2 екземпляра от всички печатни произведения в Народната библиотека в София и Пловдив. Величков е един от основателите и почетен председател на Дружеството за поддържане на изкуството; съдейства за организиране на ученически библиотеки, читални и др. Владее френски, италиански и руски език и развива активна преводаческа дейност, воден от благородната идея да се разшири кръгозора на българските читатели. Освен „Божествена комедия“ от Данте Алигиери Величков превежда творби на Софокъл, Теокрит, Хораций, Франческо Петрарка, Торквато Тасо, Джозуе Кардучи, Лоренцо Стекети, Уилям Шекспир, Молиер, Хайнрих Хайне, Александър Пушкин, Николай Некрасов, Николай Язиков и др. Изявява се и като литературен критик с творчески портрети на възрожденските писатели Георги Сава Раковски, Васил Друмев, П. Р. Славейков, Добри Войников, Григор Пърличев, Любен Каравелов и Христо Ботев; пише рецензии за произведения на Вазов, Пейо Яворов, Антон Страшимиров, Кирил Христов, Елин Пелин, Цанко Церковски, Трифон Кунев и др.
Стилистиката на „В тъмница“ е синтез от умело преплитане на реалистично изображение на фактите с емоционално въздействащ лиризъм, което я отличава от познатите дотогава мемоарно-епически произведения за Априлското въстание. Величков е автор още и на „Възпоминания и впечатления от Цариград“, „Първата ми среща с Бенковски“, „Игнатиев и Бенковски“ и др. спомени.

Съдържание

Константинъ Величковъ (предговор) — Петъръ Горянски — стр. 3
Въ тъмница — стр. 9
Бележки — стр. 186

Бележки

Източник: от библиотеката на М. Димитрова.

Забележки: Пълното име на авт. е Константин Величков Петков;
Истинското име на ред. е Петър Николаев Матеев.

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Виж „Връзки в Мрежата“:
Издател, година на издаване, забележки, УДК — COBISS.
Информация за автора — Уикипедия.
Връзки в Мрежата
Библиографии Енциклопедии

Корици 2