Никола Станевъ
България подъ иго, възраждание и освобождение

Автор
Никола Станевъ
Заглавие
България подъ иго, възраждание и освобождение
Алтернативно заглавие
България под иго, възраждане и освобождение
Подзаглавие
1393-1878
Тип
историография
Език
български
Категория
История
Жанр
Българска история
Издател
Придворна печатница
Град на издателя
София
Година на издаване
1928
Печат
Придворна печатница — София
Други полета
За изданието: съ 105 илюстрации
Носител
хартия
С илюстрации
да
Анотация

Времето на нашето историческо минало от подчинението на България под османските турци до освобождението й е един от най-интересните и най-поучителни периоди в живота на българския народ.
Двойното иго, турско и фанариотско, превъзсъздава народа и след дълги патила го изправя пред питането: да бъде или да не бъде.
Турците дошли и се настанили по българските земи. Българите били обърнати политически и стопански в рая. Цариградските фанариоти се възползували, та подчинили българите и духовно.
Така, двете основи, върху които се крепи сигурността на всеки народ, държавата и църквата, минали в чужди ръце. Българският народ бил обезглавен. И той, като се приспособил към новите условия, заживял сам в себе си, със свои сили, без ръководители, без просвета, без далечни цели, без блянове.
Обаче народът имал в себе си жизнени сили, които крепили неговия дух, които осветлявали пътя му и не го оставяли да се заличи. Той изтърпял мъките и дочакал деня на зората.
Задачата на тази книга е да проследи живота и развитието на българското племе под чуждото иго, да разкрие мирогледа на народа, да посочи вълненията на душата му. Четецът ще види, как сам народът със собствени сили се съвзема, оформява се пред очите на господарите си като цяло. От разпокъсано племе той се превръща в организиран народ. Скъсва първо духовните вериги, а сетне и политическите.

Бележки

Сканове: интернет.

Физическо описание: VIII, 464 с. : с ил. ; 25 см.

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Физическо описание, УДК — COBISS
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 2