Жан Барт
Черната сирена

Автор
Жан Барт
Заглавие
Черната сирена
Други автори
Гергана Стратиева (послеслов)
Тип
роман
Националност
румънска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век)
Теми
Европейска литература

Преводач
Гергана Стратиева
Език, от който е преведено
ръмънски
Година на превод
1974
Редактор
Петър Алипиев
Художник
Стоимен Стоилов
Художествен редактор
Иван Кенаров
Технически редактор
Георги Иванов
Коректор
Жулиета Койчева

Издател
Книгоиздателство „Георги Бакалов“
Град на издателя
Варна
Година на издаване
1974
Печатница
ДП „Стоян Добрев — Странджата“

Носител
хартия
Дадена за набор/печат
10.III.1974 г.
Подписана за печат
23.V. 1974 г.
Излязла от печат
25.VI.1974 г.
Печатни коли
16
Издателски коли
13,48
Формат
60×84/16
Издателски №
887
Брой страници
256
Тираж
30 100
Подвързия
мека
Цена
0,99 лв.

УДК
859-31

Информация за автора
Еуджен Ботез с псевдоним Жан Барт (1874–1933), по професия флотски офицер, е първият и единствен румънски писател, чиито творби са изключително на морска тематика.

По убеждение социалдемократ Жан Барт почва литературната си дейност с публицистика: пише статии в защита на работничеството, предимно за пристанищните работници, и сътрудничи в тогавашната прогресивна преса. През целия си живот взема активно участие с перото си в социалните и политически проблеми в страната, както и по мореплавателните въпроси, по които се оказва един от най-компетентните флотски офицери; развива също така неуморна дейност за общественото подпомагане и ръководи известно време работата в тази насока.

Утвърден вече белетрист, Жан Барт е редовен сътрудник на румънските литературни списания и най-вече на прогресивното списание Виаца ромъняска („Румънски живот“), просъществувало до наши дни.

Като член на Съюза на румънските писатели, Жан Барт е негов представител на Международната конференция на писателите в Париж през 1925 г., както и на конференцията на ПЕН-клуба във Варшава през 1930 г.. А като изтъкнат висш флотски офицер участвува в няколко конференции в чужбина по мореплавателни въпроси. През 1922 г. е избран за член-кореспондент на Румънската академия на науките.

От многобройните публикации на Жан Барт по-забележителни негови литературни творби си остават: „Корабен дневник“ (1901), награден от Румънската академия на науките, „Морски скици“ (1901), повестта „Забравени задължения“ (1916), също наградена от Румънската академия на науките, „Из Делтата“ (1925), разкази, „Отвъд океана“ (1926), пътепис, „Морски скици от живота на пристанищата“ (1928). Единственият му роман „Европолис“ (българският превод излиза под заглавие „Черната сирена“) (1933) е първият от замислената от писателя трилогия, неосъществена поради внезапната му смърт.

Г. Стратиева
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Europolis
by Jean Bart
Bucurest 1971

Въведено от
VeGan
Създадено на
Обновено на

Източници
http://www.bg.cobiss.net
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
...

Корици 1