Фиона Дейвис
Семейство Лайънс и тайните на библиотеката

Автор
Фиона Дейвис
Заглавие
Семейство Лайънс и тайните на библиотеката
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век)
Преводач
Божидарка Чобалигова
Език, от който е преведено
английски
Редактор
Светла Маринова
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Светла Маринова
Оформление на корица
Габриела Стайкова
Предпечатна подготовка
Стефан Стефанов
Издател
ИК „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2022
Адрес на издателя
ул. „Поручик Хр. Топракчиев“ 11
Печат
ФолиАрт ООД
Носител
хартия
Излязла от печат
09.06.2022
Печатни коли
20
Формат
60/90/16
Брой страници
320
Подвързия
мека
Цена
20,00 лв.
ISBN
978-954-771-458-8
Анотация

В началото на 20. век Нюйоркската обществена библиотека е най-голямата мраморна сграда в света. С величествения си и красив класически дизайн тя вдъхновява писателката Фиона Дейвис за този роман, а поредицата от загадъчни кражби на книги в началото на века и отново в края му й дава централната сюжетна линия — две силни жени от различни поколения, които трябва да разрешат загадките.
1913 г.
Лаура не предполага колко затворен ще стане животът им, когато съпругът ѝ Джак е назначен като надзирател в библиотеката. Семейство Лайънс с двете си деца — син и дъщеря, се установяват в таен апартамент в красивата сграда. Въпреки че Лаура получава задача да списва кратък бюлетин за библиотеката, това не й е достатъчно. Упорита и страстна, тя иска повече от живота и прави решителна крачка, като се записва във Факултета по журналистика на Колумбийския университет. Вратите на света се разтварят широко пред нея и Лаура попада в дамско общество, където жените дискутират правото да обичат свободно, да използват противозачатъчни хапчета, да имат финансова независимост.
По същото време от библиотеката започват да изчезват ценни книги. Лаура е обезпокоена и тръгва по следата, за да защити своя съпруг и семейството си. Последвалата лавина от трагични събития я принуждава да напусне не само дома си, но и града… и може би да изгуби всичко.
1993 г.
Точно 80 години по-късно нейната внучка Сейди е натоварена от директора на библиотеката да поеме организирането на изложба, представяща емблематична читалня с най-значимото от фонда й. А също така и да открие малко известни документи и артефакти, свързани с Лаура Лайънс — известна есеистка и защитничка на правата на жените от началото на 20. век. Когато започва своето издирване, Сейди попада на важни свидетелства за живота на семейството и открива тайния апартамент, в който е ключът за разгадаване на мистериозните кражби.
Но интересната и завладяваща работа, откъснала я от тъгата и разочарованията в любовния й живот, скоро се превръща в кошмар, след като редки ръкописи и книги, които Сейди е подготвила за експозицията, започват да изчезват от читалнята. Решена да спаси както безценната сбирка, така и кариерата си, тя обединява усилия с частен детектив, за да открият виновника.
Ще успее ли Сейди да разгадае оставените от Лаура следи, да върне изчезналата в миналото уникална книга и да разкрие кой е истинският й крадец? И ще намери ли ценните експонати от своята колекция… а може би и любовта?

Информация за автора

Фиона Дейвис е родена в Канада и е израснала в Ню Джърси, Юта и Тексас. Завършила е Колумбийския университет със специалност журналистика. Започва кариерата си в Ню Йорк като актриса на Бродуей, а след десет години вече работи като редактор и писател. Автор е на романите „Момичетата на хотел «Барбизон»“, „Наследницата от Дакота Билдинг“ и „Галерия на шепота“, издадени на български език.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Fiona Davis,
The Lions of Fifth Avenue (2020)

Въведено от
Regi
Създадено на
Обновено на
Източници
Дата на издаване - store.bg
https://www.book.store.bg/p337544/semejstvo-lajyns-i-tajnite-na-bibliotekata-fiona-dejvis.html
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2