Вълкан Дапчев
Цената на половин полет

Автор
Вълкан Дапчев
Заглавие
Цената на половин полет
Тип
роман (не е указано)
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Съвременни български романи и повести
Редактор
Тамара Караколева
Художник
Камен Стоянов
Художествен редактор
Венцислав Веселинов
Технически редактор
Мария Иванова
Рецензент
Ефрем Каранфилов
Коректор
Красимира Костова
Издател
Профиздат
Град на издателя
София
Година на издаване
1988
Адрес на издателя
бул. „Дондуков“ №82
Печат
ДП „Г. Димитров“ — Ямбол
Носител
хартия
Литературна група
VI-А-56-а
Дадена за набор/печат
2.IX.1988 г.
Подписана за печат
м. ноември 1988 г.
Излязла от печат
м. декември 1988 г.
Печатни коли
11,50
Издателски коли
9,66
УИК
9,84
Формат
32/84/108
Код / Тематичен номер
26/95362/22211/5605-410-88
Номер
Б-3
Издателски №
77 (1077)
Брой страници
184
Тираж
15950
Подвързия
мека
Цена
1,05 лв.
УДК
886.7-32
Анотация

Защо падат самолетите? Всяка катастрофа има своята конкретна причина, но всички отговори могат да се съберат в един: и най-съвършената техника е в ръцете на човека. От тях, от професионализма на тези ръце, в крайна сметка зависи съдбата и на самолета, и на хората в него.
На пръв поглед разказът за самолетни катастрофи е екзотично, едва ли не криминално четиво, но когато авторът не е страничен наблюдател, а участник в събитията, този разказ се превръща в документ, в напречен разрез на определен период от социално-икономическата и обществено-политическата ни действителност.
Чрез образа на главния герой авторът ни въвежда в малко познати територии на професията на партийния работник, в която могат да попаднат не само хора като Златанов, но и кариеристи като Патев. Същността на тази професия — да бъде съвестта на съвремието, е показана като резултат от две необходимост: професионализъм и морал, споени с обич към хората и вярност на партийните принципи. Авторът си е поставил нелеката задача да изследва условията, при които избуява безотговорността, и за да я реши, надниква в ежедневието на много хора: ръководители, наземен персонал, летци. Романтични и прозаични, професиите са видяни чрез образите на живи хора, които освен своите делови характеристики носят и цялата сложност на морала и душевността на съвременния човек. За да се пристъпи към темата, е нужна гражданска смелост и авторът поема риска да бъде отговорен пред днешния и утрешния ден.
Силна като фактология и авторско присъствие, с повишения си емоционален градус книгата представлява не само проблемно, но и интригуващо четиво.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 2