Мартин Вопенка
Новата планета

Автор
Мартин Вопенка
Заглавие
Новата планета
Подзаглавие
Прастара история от далечното бъдеще
Тип
роман
Националност
чешка
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Научна фантастика
Жанр
Утопия, Антиутопия
Теми
Европейска литература
Преводач
Красимир Проданов
Език, от който е преведено
чешки
Година на превод
2022
Редактор
Пламен Стефанов
Коректор
Светлана Янчева
Оформление на корица
Стефан Пламенов
Издател
„Светлана Янчева — Изида“
Година на издаване
2022
Носител
хартия
Печатни коли
58
Формат
84×108/32
Брой страници
928
Подвързия
мека
Цена
29,99 лв.
ISBN
978-619-235-120-5
УДК
821.162.3-311.9
Анотация

Технологичен преврат срещу човечеството, ограничителни мерки, лъжа и дезинформация, чипиране на хора, заговор на шепа избрани… Тази книга (публикувана за пръв път през 2015 г.) предсказа бъдещето, в което вече живеем.
Дан, главният герой на романа, е израснал в технически напреднала и напълно затворена цивилизация, която нарича себе си Новата планета. Това дехуманизирано общество, разделено на избрани и отхвърлени, гради мита, че е напуснало Земята, но в действителност е създало само непроницаема стена около себе си. Избраният и привилегирован Дан обича тримата си отхвърлени полубратя и няма представа, че те го мразят. В резултат на подлостта им един ден той се озовава върху купчина трупове вън от Новата планета. Започва борбата му за оцеляване в изостаналия свят отвъд Стената. Налага му се да преосмисли всичко, в което е вярвал досега. Трябва да поеме отговорност и за живота на другите. Ще приеме ли необикновената си съдба? Ще прости ли на братята си?
В съвършеното общество, създадено от Вили Гейтс, най-богатия и влиятелен човек на Земята, са отнети свободи, а виртуалното се е превърнало в капан. Героите търсят пукнатини в стена от бездушие, преборват изкуствения интелект, който ги управлява, и възмъжават, за да победи в крайна сметка любовта.
Сравняван от читатели и критици с „Игрите на глада“ и „Игра на тронове“ този епичен роман е написан с изключително литературно майсторство. Задава и важни въпроси. Отговорите обаче са неприятни. Защото цивилизацията ни странно следва хода на предсказаното от Мартин Вопенка… поне докато не прогледнем и ние отвъд Стената.

Информация за автора

Мартин Вопенка е роден през 1963 г. в Прага. Баща му е математик, който по-късно става министър на образованието на Чехия. Мартин завършва ядрена физика и инженерство, но голямата му любов е литературата. Дебюта си прави през 1989 г. и постепенно се превръща в успешен автор. Универсално четиво за всички възрасти, романът му „Новата планета“ печели наградата за най-добра книга за млади читатели. Критиката го определя като „чешката книга, която най-много може да заинтригува света.“

Красимир Проданов е преводач от чешки език, журналист и редактор. През ръцете (и главата) му в последните години преминаха знаковите творби на най-новата вълна чешка литература — от философски настроения Ян Балабан през майстора на парадоксите Марек Шинделка и готическия Петър Станчик, та до болка реалистичните Мартин Райнер, Иржи Хаичек и Мартин Шмаус.
Връзката с литературата за Красимир Проданов съществува отдавна — заради многото публикации в престижни наши издания, работата му като главен редактор във водещи в жанра си списания или пък от радиопредавания в ефира на БНР, " Дарик", „Експрес“, „Алма Матер“. В по-ново време той застана и зад създаването на цяла една програма, посветена на книгите, която се излъчва в книжарската верига „Хеликон“.
А иначе го познаваме и като съставител на сборника „Торба приказки“ и съавтор на учебното помагало „Приятел за ваканцията“, както и от личните му проекти „Слънчева храна“, „Работилница за вълшебно писане“ и посветения на чешката култура и литература „От любов към Чехия“.
Разделил е живота си между своите два най-любими града — Прага и Бургас.

Съдържание

ПРОЛОГ…5
КНИГА ПЪРВА…7
Част първа: ЗОНАТА НА ИЗБРАНИЦИТЕ…7
Част втора: ПЪТЯТ НА УМРЕЛИТЕ…105
Част трета: СТАРАТА ПЛАНЕТА…161
Част четвърта: ПРИ ЛАФАН…218
Част пета: ДЪЛГИЯТ ОБРАТЕН ПЪТ…307
КНИГА ВТОРА…496
Част шеста: НЕЛИНА…496
Част седма: ПЪТУВАНЕ В БЕЗВРЕМИЕТО…562
Част осма: В СЛУЖБА НА АНУАР…608
Част девета: БЯГСТВОТО…701
Част десета: В ЗАБРАНЕНИТЕ ПАЛАТИ…766
Част единайсета: ДАНИЕЛ ЙОСИФ ЙОШУА ЕЛЕЗЕР…844
Част дванайсета: ВОДОПАДЪТ…923

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Martin Vopěnka
Nová planeta (2015)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2