Скот О'Дел
Островът на сините делфини

Автор
Скот О'Дел
Заглавие
Островът на сините делфини
Издателска поредица
Вечните детски романи №44
Авторска серия
Островът на сините делфини №1
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Романи и повести за деца
Жанр
Детска приключенска литература
Теми
Американска литература (САЩ и Канада)
Преводач
Стефка Хрусанова
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Редактор
Любомир Русанов
Художник
Светлана Кисьова
Художник на илюстрациите
Светлана Кисьова
Предпечатна подготовка
ЕТ „Катерина“
Издател
ИК „Пан ’96“
Град на издателя
София
Година на издаване
1998
Печат
Балкан прес
Носител
хартия
Формат
84/108/32
Брой страници
160
Подвързия
мека
Цена
2300 лв.
С илюстрации
да
УДК
820(73)-93-31
Анотация

Островът на сините делфини е посещаван често от ловци на тюлени. След една битка с тях, в която загиват много от местните индианци, оцелелите решават да го напуснат. Те са натоварени на кораб, но едно момче е забравено на брега. Сестра му се хвърля от палубата, за да остане с него. Ще оцелее ли малката Карана сред суровата природа, глутницата диви кучета и самотата…?

Информация за автора

Скот О’Дел (1898–1989) е роден в Лос Анджелис, САЩ. Завършва висшето си образование в университетите на Станфорд и Рим.
Работи в две от най-големите филмови студии -„Парамаунт“ и „Метро Голдуин Майер“. За известно време е и редактор на вестник в родния си град. През Втората световна война служи във Военновъздушните сили на САЩ.
Скот О’Дел нямал намерение да става детски писател. Започва кариерата си като автор за възрастни и то много успешно. Три негови романа са филмирани.
Безогледният лов на животни в планините на Калифорния го подтиква да напише първата си книга за деца. Избира за основа на сюжета истинската история на едно индианско момиче, преживяло само осемнадесет години на остров в Тихия океан.
Романът „Островът на сините делфини“ (1960) веднага става много популярен и е отличен с най-старата и престижна награда за детска литература в САЩ — „Нюбери“. Този успех предопределя цялата му бъдеща кариера и той продължава да пише само за деца.
В продължение на тридесет години историческите и приключенски романи на Скот О’Дел забавляват и въодушевяват милиони читатели. Някои от тях са посветени на историята на инките и маите, които внимателно е проучвал. През 1981 г. писателят основава награда на свое име, която се връчва за забележителни постижения в областта на историческата литература.
Скот О’Дел пише своите книги в дома си, построен в отдалечена горска местност в щата Ню Йорк. Животът сред природата оказва голямо въздействие върху творчеството му; от нея писателят черпи ценен опит и вдъхновение.
В своята кариера Скот О’Дел печели почти всички награди за детска литература, най-ценна от които е медалът „Андерсен“ (1972).
През 1976 г. американската Асоциация за детска литература включва „Островът на сините делфини“ сред 10-те най-добри американски книги за деца.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Scott O'Dell
Island of the Blue Dolphins (1960)
(The first book in the Island of the Blue Dolphins series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 3