Ивайло Дичев
Културата като дистанция

Автор
Ивайло Дичев
Заглавие
Културата като дистанция
Подзаглавие
Единадесет есета по културна антропология
Тип
сборник
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Есета
Теми
@От автора
Редактор
Галя Краликова
Художник
Красимир Терзиев
Компютърна обработка
Мария Налбантова
Предпечатна подготовка
Мария Налбантова
Издател
Университетско издателство „Св. Климент Охридски“
Година на издаване
2016
Други полета
Празни страници: 4.
Носител
хартия
Печатни коли
12,5
Формат
60×90/16
Брой страници
200
Подвързия
мека
Цена
12 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-07-4228-1
УДК
886.7-4
Анотация

„Въпросът е в дистанцията, от която избираме да наблюдаваме определено явление. От разстояние няма култура — нещата, които другите правят, ни дразнят със своята нелогичност, намесваме се, опитваме да ги оправим. Отдалечаваме се — и чуждият живот започва да има цялост, откриваме непознати смисли, екзотични мотивации. Тази вътрешна свързаност с другия свят пред нас наричаме култура — тя едновременно ни плаши и очарова; проектираме се там в други роли, преживяваме трепетите на друг наш възможен живот. Ако продължим да се отдалечаваме, оптическата илюзия култура започва да избледнява, хората там се сливат с дърветата, с пъплещи животинки, с планети, които се въртят около обритите си.“

Днес с култура си обясняваме обществени процеси, политически конфликти, потребителски емоции. Сред нарастващата сложност на ставащото тя като че ли започва да заема мястото на религията, измества идеологиите. Есетата в тази книга, разположени между социални науки, политически и културни изследванаия, търсят добрата дистанция, от която културната проблематика да ни помага в разбирането на света, без да се превръща в нова догматика.

Информация за автора

Проф. дсн Ивайло Дичев е преподавател по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, писател, есеист, активен участник в публичния дебат. Последните му книги са: „От принадлежност към идентичност“ (2002), „Граждани отвъд местата. Нови мобилности, нови граници, нови форми на обитаване“ (2009), „Желанието да тръгнеш, правото да спреш“ (2013).

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2