Треванян
Санкцията Айгер

Автор
Треванян
Заглавие
Санкцията Айгер
Авторска серия
Джонатан Хемлок №1
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Трилър
Теми
Екранизирано, Американска литература (САЩ и Канада)
Преводач
Ирина Манушева
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
2013
Художник
Николай Пекарев
Издател
Екслибрис
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Носител
хартия
Брой страници
352
Подвързия
мека
Цена
14,90 лв.
ISBN
978-619-7115-02-4
УДК
821.111(73)-312.4
Анотация

Джонатан Хемлок живее в реновирана готическа църква на Лонг Айланд. Той е професор по история на изкуството, алпинист и наемник, извършващ убийства (или „санкции“) за пари, за да попълва колекцията си от картини, купени на черния пазар. Сега Хемлок е принуден да приеме опасна поръчка, включваща опит да покори един от най-коварните планински върхове — Айгер.
В тази зашеметяваща история — отчасти трилър, отчасти сатира — авторът проследява приключенията на Хемлок в един свят, изпълнен със злодеи, предатели и красиви жени, където на всяка крачка дебнат опасности.
Наслагващите се нишки от подозрения, обвинения и доказателства постепенно се сплитат, за да се стигне до неочакваната и смъртоносна развръзка.
Треванян притежава умението да държи читателите си изправени на пръсти до последната поглъщаща страница.

Информация за автора

Родни Уитокър е американски писател, автор на няколко световни бестселъра, написани под псевдонима Треванян. За него казват, че е единственият автор на романи, предлагани на всяко летище по света, който може да се сравни със Зола, Иън Флеминг, Едгар По и Чосър. „Санкцията Айгер“ е първият му роман и е написан, когато Треванян е четиридесетгодишен. Още с излизането си става световен бестселър и е филмиран с Клинт Истууд в ролята на Хемлок.
Първите му романи са Санкцията Айгер и Санкцията Лу, чиито главен герой е професорът по история на изкуството, алпинист от висока класа и наемен убиец д-р Джонатан Хемлок. Романите са публикувани под псевдонима „Треванян“, който Уитакър избира по името на негов приятел арменец.
Те веднага му носят известност и влизат в списъка на бестселърите. През 1975 г. по романа Санкцията Айгер е заснет едноименният филм с участието на Клинт Истууд.
В края на 70-те години Уитакър напуска работата си, преселва се със семейството си в малко баско село във френската част на Пиринеите и се отдава изцяло на писателската си кариера. Източната философия и баският темперамент оказват значително влияние върху следващите му книги.
Уитакър запазва в тайна истинската си самоличност в продължение на години, като отказва интервюта и публични изяви. Това поражда много легенди около него и творчеството му.
Книгите му са преведени на повече от 20 езика и са продадени в милионни тиражи по цял свят.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Trevanian (Rodney Whitaker)
The Eiger Sanction (1972)
(The first book in the Johnathan Hemlock series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2