Лена Йохансон
Художничката на северната светлина

Автор
Лена Йохансон
Заглавие
Художничката на северната светлина
Издателска поредица
Музи №16
Тип
роман (не е указано)
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Биографичен роман
Преводач
Величка Стефанова
Език, от който е преведено
немски
Редактор
Василка Ванчева
Коректор
Василка Ванчева
Оформление на корица
Златина Зарева
Предпечатна подготовка
Любомир Делев
Издател
ИК „ЕМАС“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Печат
„Полиграф-Юг“
Носител
хартия
Излязла от печат
10.03.2021
Печатни коли
26
Формат
84/108/32
Брой страници
416
Подвързия
мека
Цена
18,90 лв.
ISBN
978-954-357-479-7
УДК
821.112.2-31
Анотация

Едвард Мунк беше нейният кумир, изкуството — нейният живот
Норвегия, 1922-ра. Сигне е талантлива, амбициозна и най-вече… свободна. Най-сетне се освободила от нежелан брак и от съпруг, който й забранява да рисува.
В младежките си години Сигне, водена от своя чичо, гения Едвард Мунк, се е запознала с живота на столичната бохема и е определила своя път — да се посвети на изкуството. Но на пътя й се изправил като непреодолима пречка ракът с избрания от баща й „надежден“ съпруг. Офицерът Ландмарк й е осигурил дом и охолен живот, но не и свободата да твори.
Сега, отхвърлила задушаващата връзка, Сигне трябва да се оправя сама в живота, сама в един враждебен към жените свят, и да извоюва своето място сред творците на Норвегия. Неочаквано, загубила всякаква надежда за любов и интимност, тя среща Айнар и се влюбва пезпаметно. Айнар й дава това, което й е липсвало цял живот, Айнар е мъжът, заради когото си заслужава да рискува живота си…
Европа, началото на ХХ век. Париж, Виена и Берлин кипят от живот, натам са устремени погледите на хиляди творци, търсещи нови хоризонти и нови вдъхновения.
На този бляскав фон някак далечен и тих, сякаш заспал под снега, остава Скандинавският север. А в действителност малките народи, населяващи полуострова, вече са дали без много шум на световната литература няколко Нобелови лауреати, на изобразителното изкуство — художници като Едвард Мунк и Кристиан Крог, на театъра — драматурзи като Ибсен и Стриндберг, на музиката — композитори като Григ…
Столицата Кристиания, както се казва по това време Осло, събира творците на Норвегия, Бюгдьой — полуостровът с галерии и кафенета — е центърът на норвежката бохема. Една млада художничка се бори с предразсъдъците на своето време и се стреми да докаже, че мястото на жената не е задължително в кухнята. Една млада жена успява да се наложи като творец в света на мъжете от Бюгдьой и да изгради връзка, основана на взаимна любов при взаимно зачитане на възгледите на другия. Основана на отдаденост до готовност за саможертва… Сигне Мунк.

Информация за автора

Лена Йохансон е родена през 1967 г. в малко градче край Хамбург. Започва кариерата си като книжарка, учи актьорско майсторство и режисура, но не след дълго свързва двете си хобита, писане и пътешествие, пишеща за пътешествия.
През 2007 г. Лена Йохансон публикува своята първа книга — историческия роман „Марципаненото момиче“, който пожънва голям успех, и писането на книги става нейното основно занятие и призвание.
Днес авторката живее със съпруга си в своя роден край, в къща на брега на Балтийско море, и вече има зад гърба си близо трийсет романа — основно в областта на историческия жанр, където се утвърждава като водещо име в Германия.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Lena Johannson,
Die Malerin des Nordlichts

Въведено от
Regi
Създадено на
Обновено на
Източници
Дата на издаване - store.bg
https://www.book.store.bg/p299659/hudozhnichkata-na-severnata-svetlina-lena-johanson.html
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 6