Георги Петров
Куражът да бъдеш

Автор
Георги Петров
Заглавие
Куражът да бъдеш
Други автори
Александър Иванов (предговор)
Тип
мемоари
Език
български
Поредност на изданието
първо

Редактор
Светла Бъчварова
Художник
Емилия Иванова
Оформление
ЕТО ЕООД
Предпечатна подготовка
ЕТО ЕООД

Издател
Издателство ЕТО
Град на издателя
София
Година на издаване
2015

Носител
хартия
Формат
16/70×100
Брой страници
600
Тираж
500
Подвързия
мека
Цена
15 лв.

ISBN
978-954-9859-63-8

Анотация
Не сте чували за писателя Георги Петров? Не е чудно, защото „Куражът да бъдеш“ е първата книга на 87 годишния автор (роден през 1928 г.), който в активните си години е сред водещите дейци на българската хотелиерска и ресторан­тьор­ска индустрия. Книгата спокойно може да бъде определена като своеобразен рекорд за литературен дебют.
Малко преди да навърши 80 години, Георги Петров научава, че е болен от рак. Той се зарича, че ако се излекува, ще опише живота си. След като преодолява тежката болест, той сяда и повече от година упорито пише, подпомаган от уникалната си памет. Така се е получил близо 600-страничен документален и невероятно картинен роман не за живота на един както обикновен, така и необикновен човек, а за живота на българите в последните 80 години.
Потомък на тракийски бежанци, Георги Петров с огромна любов и с желязно чувство за реализъм описва Харманлийския край и хората му, родното си село Бисер, след това деветосептемврийското преобръщане на живота, когато новото нахлува безцеремонно, помитайки доброто на старото. А после постепенно идва физическият разгром на селото, но не и на неговия манта­ли­тет, който се пренася в града и дава облика на отношенията в социалистическа България — процес, прекрасно видян, преживян и осмислен от автора.
В книгата има огромен брой случки, сцени и истории, всяка от които сама по себе си е отделен разказ. Героите на Георги Петров са истински — от учителя белогвардеец по немски, полуграмотната сервитьорка партиен член, бившия капиталист и съдържател на столичния ресторант „България“, партийните и областни функционери в Хасково, министри и председатели на държавни структури през 70-те години. И най-вече герои са обикновените хора — с хитрините и компромисите си, за да живеят, без да загубват напълно човешкия си облик. Всичко е разказано от първо лице в тази панорамна картина на България.
Бележки
Текстът е представен в chitanka.info по желание на автора и издателството.

Въведено от
sashodi
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 3