Блага Димитрова
Пътуване към себе си

Автор
Блага Димитрова
Заглавие
Пътуване към себе си
Други автори
Йордан Асенов Василев (послеслов)
Тип
роман (не е указано)
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
пето
Категория
Съвременни български романи и повести
Коректор
Ева Егинлиян
Оформление на корица
Мариана Кръстева Станкова
Компютърна обработка
Ана Цанкова
Издател
Издателска къща „Хермес“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2015, 2017, 2021
Адрес на издателя
ул. „Богомил“ №59
Печат
Печатница „Алианс Принт“ ЕООД
Други полета
Изданията на ИК „Хермес“ през 2015, 2017 и 2021 година са с един и същи ISBN, само цената е различна.
Носител
хартия
Излязла от печат
06.03.2015
Печатни коли
26
Формат
60/90/16
Брой страници
416
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
14,95 лв.
ISBN
978-954-26-1432-6
УДК
886.7-31
Анотация

„Пътуване към себе си“ е една от най-ярките творби в българската проза през 60-те години на XX век. Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на собствената си идентичност. Тук преживяванията са разказани като спомен, а самата история е своеобразен опит за преосмисляне на времето.
В книгата си Блага Димитрова поставя акцент върху моралните ценности, чувството за вина и отговорността. Тя ни помага да открием пътя към себе си, най-сложния, истински и стръмен път, криволичещ през житейските проблеми, тревожните мисли и порива на чувствата, защото:
Само дълбоките дири значат истински изживян живот. И най-вълшебният миг сякаш не е съществувал, щом не е оставил своя следа, свидетелство за истинността си. Инак по какво се отличава от един сън? Споменът за сладките мигове горчи, ако тоя спомен не се е материализирал в нещо живо, трайно, самостоятелно. И най-чудната любов не радва, ако от нея не се роди една детска усмивка, едно дръзко дело или поне една песен.

Информация за автора

Блага Димитрова (1922–2003) израства във Велико Търново, но семейството се преселва в София, където тя завършва Първа девическа гимназия (класически отдел с латински и старогръцки), а след това славянска филология. Докато учи, взема уроци по пиано при проф. Андрей Стоянов и изпълнява клавирните сонати на Бетовен. Била е редакторка в сп. „Септември“ и ДИ „Народна култура“, на няколко пъти остава без работа. Владее пет езика. Издала е много книги със стихове, романи, есета, спомени, както и два тома документално изследване за българската култура от първата четвърт на XX век (в съавторство с Йордан Василев) въз основа на анкета с Е. Багряна. Превела е от полски „Пан Тадеуш“ от Мицкевич след 15 години труд, от старогръцки „Илиада“ от Омир (заедно с Ал. Милев), стихосбирка от лауреатката на Нобелова награда Вислава Шимборска (от полски), както и редица книги от полски, руски, шведски и др. автори. Не е членувала в партия, участвала е в дисидентския Клуб за демокрация, преследван от комунистическата власт. Била е вицепрезидентка на България (1992–1994), подава оставка.
„Пътуване към себе си“ (1965) е една от най-ярките творби в българската проза през 60-те години на XX век. Романът има четири издания, това е пето. След появата му в английски превод в Лондон през 1969 г., в няколко вестника излизат различни отзиви, включително и в литературното приложение „Таймс“. Един от критиците сравнява Блага Димитрова с Чезаре Павезе.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4