Бриана Лабускес
Библиотекарката на изгорените книги

Автор
Бриана Лабускес
Заглавие
Библиотекарката на изгорените книги
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Теми
Втора световна война
Преводач
Надя Златкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2023
Редактор
Ния Харалампиева
Отговорен редактор
Христо Блажев
Коректор
Ния Харалампиева
Оформление на корица
Фиделия Косева
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2023
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Алианс Принт
Носител
хартия
Брой страници
436
Подвързия
мека
Цена
19,90 лв. / 10,18 €
ISBN
978-954-28-4351-1
Анотация

Завладяваща и вдъхновена от реални събития история на три жени, които вярват в силата на книгите в най-страшните времена!

Берлин, 1933 г. Американската писателка Алтея Джеймс се наслаждава на успеха на първия си роман, когато получава неочаквана покана — министърът на пропагандата и просвещението на нацистка Германия Йозеф Гьобелс я кани да посети Райха заради немските й корени. За нея Берлин в началото на нацистката власт изглежда като космополитен рай, обречен на възход под управлението на новия харизматичен канцлер. Увлечена в кипежа на времето, тя среща красива жена, която я кани да опознае истината зад тази фасада — и Алтея се оказва изправена пред предизвикателството да преосмисли всичко видяно досега.

Париж, 1936 г. Хана Брехт е успяла да избяга навреме от подчинения на нацистите Берлин, от преследванията на техните врагове и кладите за книги, но и Париж сякаш не е достатъчно сигурен за нея. С разбито сърце и разкъсвана от болка заради всичко преживяно в последните години, тя се отдава на работата си в Германската библиотека на изгорените книги, която трябва да съхранява и разпространява забранените в Райха творби. Хана вярва в тихата сила на книгите и нуждата от тях в борбата с нацистите на фона на задаващия се световен пожар. Но когато неин близък решава, че действията са по-силни от думите, младата жена трябва да реши за кои истории си струва да живее… или да загине.

Ню Йорк, 1944 г. Вивиан Чайлдс е загубила съпруга си във войната, а мъката й дава сили да води своя собствена битка — да попречи на могъщ сенатор да прекрати мащабната програма за снабдяване на войниците с книги. Изданията на въоръжените сили са се превърнали в истинска институция, а милионите изпратени отвъд океана книги носят мигове на утеха и щастие на воюващите. В битката срещу властта Вивиан открива неочакван съюзник — мистериозна жена, която работи в Американската библиотека на забранените от нацистите книги в Бруклин, а навремето е била свидетел на изгарянията на книги в Райха.

Книжната война на Вивиан ще поведе драматичните съдби на трите жени към толкова нужното им изкупление, ще разкрие дълго пазени тайни и предателства в името на свободата… и ще покаже колко е важна борбата в името на книгите, която е винаги и борба в името на хората.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Brianna Labuskes
The Librarian of Burned Books (2023)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2