Владимир Н. Караджов
Океанска приказка

Автор
Владимир Н. Караджов
Заглавие
Океанска приказка
Подзаглавие
Любопитната история за най-ароматното съкровище на света
Авторска серия
Географски приказки №2
Тип
роман (не е указано)
Националност
българска (не е указана)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Съвременни български романи и повести
Теми
@От автора
Художник
Биляна Караджова
Издател
Издателство „Фабер“
Година на издаване
2021
Носител
хартия
Брой страници
336
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
20 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-619-00-12-030
УДК
821.163.2-31
Анотация

„Океанска приказка“ е иновативна творба — приказка за малки и големи, писана на научна основа. Освен че самият автор е учен, доктор по география и университетски преподавател, в създаването ù е участвал и доцент по екология с експертиза по ботаника и зоология, който да помогне за максимална достоверност няа фактите.
„Океанска приказка“ проследява историята за откриването, разпространяването и важността на ванилията с помощта на историческа и ботаническа фактология, слепена с художествена нишка. Гаранция, че знанията ви в различни сфери ще се обогатят значително, защото в книгата има повече от 100 обяснителни бележки под черта. Освен това, действията се развиват така динамично, че човек зачете ли една страница, иска да разбере какво се случва по-нататък. Книгата е обогатена и с малко философия за живота, почерпена от древни източници. Има доста илюстрации, някои от които разляти на 2 страници без бели кантове. „Океанска приказка“ ще ви остави с едно неповторимо усещане за разкрита тайна история, която е събрала и древните митове в себе си, за да бъде най-изчерпателния източник за цялата история на ванилията.
„Океанска приказка“ разказва необичайната история на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на едно необятно съкровище да достигне до всички хора по Земята. Съкровището всъщност е един от най-любимите продукти на хората и един от най-скъпите, дори и днес. То е най-популярната подправка на света.
От незапомнени времена малобройно индианско племе е единственото, което притежава екзотичната стока, без да подозира на какво дължи тази чест. С настъпването на Великите географски открития съкровището става известно и на хората в Европа и бързо се превръща в тяхна любима подправка и наслада в живота. Започват опитите за масово разпространение на необикновения продукт по целия свят.
Но всички те са неуспешни. Мнозина се провалят в усилията си да разрешат задачата — професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. И така — цели 300 години. Накрая световният проблем бива победен от едно дете.
        „Океанска приказка“ и „Етиопска приказка“ (първата книга на В. Караджов, обявена за най-превежданата българска книга за 2018 година) оглавиха класацията по продажби за електронни книги на книжарници Хеликон през януари 2021.

„Нито едно дърво не е отсечено за направата на Океанска и Етиопска приказки. Те са отпечатани на рециклирана хартия. Тя е по-скъпа, а в случая и по-дебела от обикновената бяла офсетова. Наподобява хартия от стари свитъци и карти на тайнствени съкровища. Важното е във всяко наше действие и мисъл да влагаме личните си убеждения“
Владимир Н. Караджов

Информация за автора

Владимир Николов Караджов е български учен и писател от град Благоевград. Доктор по география и университетски преподавател.
Страстта на автора към географията, природата, приключенията и тайните от Древността проличават в творчеството му, докато създава истории за отдавна отминали светове и епохи, в търсене на несметни съкровища, повлияли целия днешен свят.
Дебютната книга на Владимир Караджов — „Етиопска приказка“, се превърна в най-превежданата българска книга за 2018 година.
„Океанска приказка“ е неговата втора книга.

Рекламни коментари

Ако не четете, за да избягате от реалността, а за да я направите по-красива, честна и смислена, тази книга е за вас! Кинематографично и въпреки това, непретенциозно разказано, приключението на харизматичния Канео ще задържи вниманието на малки и големи още от първата страница на „Океанска приказка“. Тя е оригинална и емоционално интелигентна история, а елегантното повествование с лекота изгражда света на героите ù пред читателите.
Авторът има огромен потенциал и с нетърпение очаквам следващия му роман!
Деница Славова, ПР мениджър, БГ РАДИО


Нямах търпение да прочета втората книга на автора. Знаех, че отново ще е нещо магично, каквато е първата му книга „Етиопска приказка“. Но, оказа се, че „Океанска приказка“ надхвърли и най-смелите ми очаквания и ме потопи в един бурен океан от емоции, красота и магия. Научих неща, които никога нямаше да науча. И станах по-богата, със сигурност.
„Океанска приказка“ ме накара да вярвам, че дори и малките на пръв поглед неща имат силата да променят целия свят. Стига да са посяти с любов. Защото, независимо дали сме деца, тийнейджъри или възрастни… всички ние имаме нуждата да вярваме в приказки.
Кристина Газиева, журналист, bTV

След големия успех на първия си роман „Етиопска приказка“, който бе обявен за най-превежданата българска книга на 2018 година, авторът Владимир Караджов сътворява следващия — „Океанска приказка“, за да пробуди сетивата на читателя за най-ароматното съкровище на света. Магията на взаимодействието между частите на Вселената, любовта между Канео и Накауе, герои от различни епохи, които следват мечтите си — това е ключът към отговорите на въпроси, които всеки несъзнателно търси още от началото на съществуването си. Приятният полъх на най-съкровения аромат на света завладява още от първите страници на романа — ще го усетите.
Добрина Грачанлиева, журналист, БНТ

Съдържание
  1. Смъртоносна игра …………………………………… 5
  2. Океанът, който посади зрънце …………………….. 15
  3. В царството на орхидеите ………………………….. 20
  4. При ацтеките Тотонак ……………………………… 26
  5. Подготовка за изпитанието ………………………… 35
  6. Фестивалът на първия дъжд и Бог Тлалòк ………….. 40
  7. Полетът на Воладора ………………………………. 45
  8. Океански промени ………………………………….. 56
  9. Наран и Канео ……………………………………… 61
  10. Завоевателят от Меделùн …………………………… 87
  11. Първа битка в Кампèче …………………………….. 98
  12. Срещата в Папантлà ………………………………. 103
  13. От малко Тозòнго до император Монтесума ………. 114
  14. Един Юкатан над Зумпàнго ……………………….. 124
  15. Практично име за Океанското съкровище …………. 138
  16. Към нова Европа със старите проблеми …………… 145
  17. В двора на Кралица Елизабет Първа ……………….. 151
  18. Влюбен в Абатина …………………………………. 156
  19. В малката аптека на господин Цимерман …………. 169
  20. Популярността на Черното цвете расте ……………. 177
  21. Наука без любов или резултатът на Шарл Морèн …. 186
  22. Безплодни опити за плодородие ………………….. 193
  23. Безброй пропуснати реколти и едно рождение ……. 203
  24. Един добър учител и едно будно момче ………….. 211
  25. Любопитството, което сътвори чудеса ……………. 219
  26. Експлозията на едно ароматно съкровище ………… 228
  27. Благоуханието на промяната ……………………… 231
  28. Когато светът ти се смали до малка кутийка …….. 237
  29. Океанското съкровище сред хората ……………….. 243
Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Лични сайтове Книжарници

Корици 3