Дейвид М. Барнет
Киноклуб на самотните сърца

Автор
Дейвид М. Барнет
Заглавие
Киноклуб на самотните сърца
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Илияна Александър Бенова — Бени
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
2018 (не е указана)
Редактор
Светла Маринова
Технически редактор
Ангел Петров
Коректор
Светла Маринова
Оформление на корица
Фиделия Косева
Предпечатна подготовка
Десислава Борисова
Издател
Издателска къща „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Адрес на издателя
ул. „Ал. Жендов“ 6
Печат
„Алианс Принт“ — София
Други полета
Празни страници: 4.
Носител
хартия
Излязла от печат
12.12.2018 г.
Печатни коли
20,5
Формат
60×90/16
Брой страници
328
Подвързия
мека
Цена
16,00 лв.
ISBN
978-954-771-407-6
УДК
821.111-31
Анотация

Не е важно откъде идваш, а къде се намираш сега, накъде отиваш и на кое място принадлежиш.
Порастването не е лесна задача, независимо на каква възраст си. След успеха на дебютния роман на Дейвид Барнет „Земята вика Майор Том“, на български език излиза и втората му книга — „Киноклуб на самотните сърца“.
Джени Ебърт е на деветнайсет и току-що е пристигнала в Моркамб, в Университета в Северен Ланкашър, за да учи филмови изкуства. Измъкнала се от скучния си живот, тя се опитва да си изгради нов — да бъде красавицата на студентските купони и да се превърне във фатална жена като любимата си актриса от 40-те Лорън Бекол. Докато приключи ремонтът в общежитията, Джени се настанява в „Разходка по залез“. Това е един необичаен старчески дом, чиито собственици приемат по европейска програма студенти, за да насърчават общуването между поколенията. В дома пристигат още трима млади хора, един от които е Джон-Пол Джордж, по-известен като Ринго. Той обича „Бийтълс“ и е по-мъдър, отколкото изглежда, но за Джени е просто досаден.
Посрещат ги обитателите на дома — чудати пенсионери, един от друг по-смръщени и един от друг по-самотни. Господин Робинсън е бивш военен — парадира с участието си във войната, но неясно коя. Госпожа Слайтуайт е злобна възрастна дама, която получава наслада единствено от причиняването на страдание. Ибиза Джо е тийнейджър, затворен в тялото на старец. Госпожа Кентъл непрекъснато брои въображаемите си бижута, а красивата и мистериозна Една Грей винаги е с безупречен грим и изискани тоалети.
Първоначално възрастните обитатели разменят хапливи реплики с новодошлите. Според пенсионерите проблемът на младежите е, че не са поживели достатъчно, а според младите проблемът на възрастните е, че си мислят, че знаят всичко. Когато обаче Джени започва да организира вечери на „Киноклуба на самотните сърца“ с филми ноар, всички един по един свалят преградите. А тя установява, че Ринго не е толкова досаден… Постепенно и млади, и стари разбират, че ги свързват много повече неща, отколкото са предполагали. Че не е важно откъде идваш, а къде се намираш сега, накъде отиваш и на кое място принадлежиш.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

David M. Barnett
The Growing Pains of Jennifer Ebert, Aged 19 Going on 91 (2018)
(The Lonely Hearts Cinema Club)

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2