Стефан Иванов
От кражби до убийства

Автор
Стефан Иванов
Заглавие
От кражби до убийства
Подзаглавие
Криминалните престъпления в България (1944 — 1989 г.)
Издателска поредица
Минало несвършено
Тип
документалистика
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Българска документална проза
Жанр
История, Документална проза
Редактор
Катя Найденова
Отговорен редактор
Христо Блажев
Коректор
Ния Харалампиева
Оформление на корица
Дамян Дамянов
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
„Сиела Норма“ АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2024
Адрес на издателя
бул. „Владимир Вазов“ 9
Печат
Абагар АД
Носител
хартия
Печатни коли
29
Формат
70/100/16
Брой страници
464
Подвързия
мека
Цена
25 лв./12,78 €
С илюстрации
да
ISBN
978-954-28-4603-1
Анотация

Основна цел на настоящата разработка е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944–1989 г. Освен да уловим и пресъздадем в цялост характеристиките им, ще се опитаме да представим по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях — кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история. Липсата на такава статистика прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения.
Освен това ще се опитаме да вникнем в причините за извършване на криминални престъпления, да опишем трансформацията както сред закононарушителите, така и на методите, които използват органите на МВР, Прокуратурата, Съдът и местата за изтърпяване на наказания в борбата срещу престъпността, и стремежа за ресоциализация на вече излежалите ефективни присъди граждани. Състоянието на самите органи на реда, в качеството им на основен фактор за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, също е обект на подробно внимание на следващите страници. Детайлно ще се спрем на професионализма, финансовата и социално-битовата подсигуреност на милиционерите като част от мотивацията им за борба срещу престъпленията.

Информация за автора

Стефан Титков Иванов е роден през 1975 г. в София. Доктор по история. Заместник-директор на 149 СУ „Иван Хаджийски“ в София, където преподава история и цивилизации. Работи активно по международни проекти в сферата на образованието. От 2003 до 2015 г. е избиран в три последователни мандата за общински съветник в София, където е член на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, от които четири години– неин председател. Женен, с дъщеря и син.

Въведено от
NEVIDIMIA
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2