Артуро Перес-Реверте
Слънцето на Бреда

Автор
Артуро Перес-Реверте
Заглавие
Слънцето на Бреда
Авторска серия
Приключенията на капитан Алатристе №3
Език
български
Поредност на изданието
първо

Преводач
Боряна Дукова
Редактор
Боряна Джанабетска
Художник
Христо Хаджитанев

Издател
издателство „Еднорог“
Град на издателя
София
Година на издаване
2007
Адрес на издателя
бул. „Княз Дондуков“ 45

Носител
хартия
Брой страници
256
Подвързия
мека
Цена
9.90 лв

ISBN
978-954-365-019-4

Анотация
Каква тайна крие „Предаването на Бреда“ от Веласкес и защо липсват някои от стиховете в „Обсадата на Бреда“ от Педро Калдерон де ла Барка? Отговорите на тези въпроси Артуро Перес-Реверте открива в един стар ръкопис — спомените на Иниги Балбоа, войник във Фландрия и Италия, поручик-знаменосец, сражавал се при Рокроа, капитан от гвардията на крал Филип IV. Същият този ръкопис и някои неизвестни подробности, свързани с паметни събития от испанската история, дават основата на поредицата „Приключенията на капитан Алатристе“.
Фландрия, 1625 г. Пред стените на Бреда капитан Алатристе, редом с верния си помощник Иниго Балбоа, се сражава за честта на Испания. ГЛадът и страданията не успяват да сломят духа на испанската войска. Младият Иниго за първи път се сблъсква с ужаса и безмислостнитезакони на войната, осъзнава нейното безумие и величието на обикновения войник. С гордост и мъка Иниго описва последните велики битки на испанските легиони.
Капитан Алатристе е един от безименните герои, благодарение на които обсаденият град най-сетне е върнат на испанската корона — исторически миг, запечатан в една от най-прочутите картини на Диего Веласкес. Алатристе оцелява в метежи, дуели и кървави сражения, но човекът, който държи на своето достойнство и чест винаги пречи някому…
Съдържание
I. Неочакван удар . . . 11
II. Холандска зима . . . 34
III. Бунтът . . . 63
IV. Двама ветерани . . . 87
V. Вярната пехота . . . 110
VI. Клането . . . 135
VII. Обсадата . . . 155
VIII. Щурм ’По ризи’ . . . 179
IX. Полковникът и знамето . . . 203
Епилог . . . 225

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Промени
Чужди рафтове
...

Сканирани страници