Джордж М. Тейбър
В преследване на златото

Автор
Джордж М. Тейбър
Заглавие
В преследване на златото
Издателска поредица
Непознатата история
Тип
документалистика
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Документална проза
Жанр
Документална проза, Историческа проза
Теми
Фашизъм — комунизъм — тоталитаризъм, Втора световна война, Адолф Хитлер
Преводач
Илия Илиев
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2015
Редактор
Венелин Митев
Коректор
Грета Петрова
Предпечатна подготовка
Книгомания
Издател
Книгомания
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Адрес на издателя
ул. „Д-р Стефан Сарафов“ №24, бл. 3, офис 1
Печат
Дедракс АД
Носител
хартия
Печатни коли
31
Формат
70/100/16
Брой страници
480
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
18,90 лв.
ISBN
978-619-195-032-4
УДК
940.53
Анотация

Невероятната история за това как нацистите разграбиха златите запаси на Европа.

Най-мащабният грабеж за всички времена

По време на Втората световна война германското нацистко правителство заграбва повече от 600 тона злато от различни европейски държави.

Това е историята на ограбването на чуждестранните банки от нацистите. С помощта на стотици документи авторът Джордж Тейбър доказва, че още преди началото на войната Хитлер и неговите съмишленици започват да търсят злато и скъпоценности, с които да финансират милитаристичните си амбиции. Първоначално разполагат с 45 армейски дивизии, 6000 танка, десетки бойни кораба и подводници, 7000 самолета и всевъзможна друга техника и муниции. По време на войната нацисткото злато нараства от 150 на цели 600 милиона, оценено в щатски долари по тогавашните курсове, а днес на 22 милиарда.
Без това невероятно за времето си състояние и без лошо прикриваното сътрудничество на страни като Румъния, Португалия, Испания, Турция, Швеция и Швейцария германската военна машина щеше да спре да функционира много преди май 1945 г.

Информация за автора

Джордж М. Тейбър е автор на бестселъра Judgement of Paris („Решение за Париж“). Втората книга на автора — To Cork or Not to Cork („Корк или не“) му донася наградата на името на Джейн Григсън. С това произведение Тейбър стига и до финалния кръг за наградата на името на Джеймс Бърд. Преди да се захване с писане на книги, Джордж Тейбър работи като журналист и редактор в списание „Тайм“ и прекарва двадесет и една години като кореспондент в Бон, Париж, Хюстън, Вашингтон и Ню Йорк.
В настоящата книга авторът разкрива драматични истории за ожесточени преследвания, спасявания и екстремни събития, разиграли се заради неимоверните усилия на нацистите да заграбят златните запаси на европейските народи, попаднали под тяхна власт, и със златото да финансират най-кръвопролитната война, водена някога на нашата планета. И те почти успяват да сторят това…
Джордж М. Тейбър разкрива всеобхватната роля, която златото играе по време на Втората световна война — още от зараждането на нацистката военна машина до окончателната победа на съюзниците и падането на Берлин.
Златото има магическа власт върху хората още от зората на човешката цивилизация. Нацистите не правят, изключение от това всеобщо влечение. Те инстинктивно усещат, че благородният метал е в състояние да подпомогне финансирането на военните планове на Фюрера. Златото вече веднъж е допринесло Германия да излезе от галопиращата инфлация след края на Първата световна война. Надеждите са то да помогне и на Третия райх да завладее света.
Златото е в центъра на вниманието и на Франклин Делано Рузвелт от другата страна на Атлантика — по онова време американският президент се бори заедно с ръководителите на останалите европейски държави да измъкне световната икономика от блатото на Голямата депресия. Но президентът Рузвелт не е първият държавен глава, прибягнал до спасителния пояс на този благороден метал в трудни времена.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

George M. Taber
Chasing Gold (2014)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 4