Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе
Малкият Никола` и приятелчетата

Автор
Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе
Заглавие
Малкият Никола` и приятелчетата
Авторска серия
Малкият Никола` №4
Тип
сборник разкази
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Детска литература

Преводач
Венелин Пройков
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2012
Художник
Жан-Жак Семпе
Художник на илюстрациите
Жан-Жак Семпе
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
„Колибри“

Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36, 1000
Печатница
„Симолини“

Носител
хартия
Излязла от печат
23.04.2012
Печатни коли
8,5
Формат
60×90/16
Брой страници
136
Подвързия
мека
Цена
9 лв.
С илюстрации
да

ISBN
978-954-529-983-4
УДК
840-93-31

Анотация
Любимите автори Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе (съответно създали текста и илюстрациите) отново ни срещат с Никола` и невероятните герои около него.

Макар да е от класическите пет тома, тази книжка излиза за пръв път на български! В нея се съдържат побъркващо смешни разкази: „Клотер е с очила!“, „Глътка чист въздух“, „Шах“… Тук приятелите на Никола` говорят по радиото, тук се появява за пръв път едно от малкото момичета в поредицата, очарователната Мари-Едвиж, тук съучениците ще трябва да се оставят на едни доктори да ги флуорографират (а това не е шега работа). Време е да се покикотите адски щуро с Никола`, който си остава едно от най-забавните деца в световната литература.
Информация за автора
Тандемът Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе стои зад едни от най-успешните проекти за деца и тийнейджъри в световен мащаб. Подвизите на малкия Никола` и неговите щури съученици покориха сърцата на милиони малчугани. Рьоне Госини разказва истории, които са възпитателни за децата, живеещи в свободни общества, а находчивите карикатури на Жан-Жак Семпе развеселяват и придават чар на четенето като преживяване.

Жан-Жак Семпе е роден на 17 август 1932 г. в Бордо. По-скоро слаб ученик, изключен за лошо поведение от „Колеж модерн“ в Бордо, той сменя различни професии: момче за всичко при един търговец на вино, ръководител в детски летен лагер, помощник в кантора. През 1951 г. продава първата си рисунка на вестник „Сюд-Уест“. Срещата му с Госини съвпада с началото на светкавична кариера като „вестникарски карикатурист“. С малкия Никола създава незабравима галерия от портрети на ужасни хлапета, населяващи въображението ни до ден днешен.

Рене Госини е роден на 14 август 1926 г. в Париж. Кариерата си започва в Ню Йорк. Когато се връща във Франция в началото на петдесетте, изпод перото му се раждат цяла поредица легендарни герои; Госини замисля приключенията на малкия Никола` заедно с Жан-Жак Семпе, като изобретява детски език, който става причина малкият палавник да се прочуе по света. След това Госини създава Астерикс заедно с Албер Юдерзо. Успехът на малкия гал е феноменален. Приключенията на Астерикс, преведени на 107 езика и диалекта, са сред най-четените произведения по света.
Бележки
Празни страници: 134.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Goscinny / Sempe`
Le Petit Nicolas et les Copains, 1963

Въведено от
WizardBGR
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии
Промени
...

Корици 3